Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας κορωνοϊός Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Τι είπαν για τον κορωνοϊό στην έκτακτη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας

Με τον κορωνοϊό ασχολήθηκε στην έκτακτη συνεδρίασή του το Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας.
Το θέμα έθεσε – εκτός ημερήσιας διάταξης – ο Γιάννης Κιρκιλιαννίδης, αρχηγός της παράταξης της μείζονος μειοψηφίας, ο οποίος ζήτησε διευκρινήσεις για τη σύσκεψη της Γνωμοδοτικής Επιτροπής Προστασίας Δημόσιας Υγείας και Υγιεινής Δήμου Αλεξάνδρειας που έγινε τις προηγούμενες ημέρες ενώ έθεσε και το ερώτημα αν έχουν ήδη ληφθεί ή αν θα ληφθούν προληπτικά μέτρα (όπως ψεκασμοί σε σχολεία και δημοτικά κτήρια) και αν έχει υπάρξει έκτακτη ενημέρωση των δημοτών.

Στην απάντησή του ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης είπε ότι κατά τη συνεδρίαση βασικά ανταλλάχθηκαν απόψεις μεταξύ των μελών ενώ αποφασίστηκε η πιστή εφαρμογή του συνόλου των οδηγιών που εκδίδει συνεχώς για το ζήτημα του κορωνοϊού ο ΕΟΔΥ.
Όπως επίσης ανέφερε ο δήμαρχος, τις αμέσως επόμενες ημέρες θα υπάρξει νέα σύγκληση του συγκεκριμένου οργάνου, ώστε να ληφθούν και άλλες αποφάσεις ανάλογα με τις έως τότε εξελίξεις.

Όσον αφορά το θέμα των προληπτικών ψεκασμών ο δήμαρχος δήλωσε την άμεση ετοιμότητα του Δήμου ώστε να προχωρήσει σε ψεκασμούς, επεσήμανε όμως ότι οι ειδικοί αναφέρουν πως οι ψεκασμοί αυτοί έχουν κυρίως ψυχολογικό και επικοινωνιακό χαρακτήρα επειδή δεν βελτιώνεται η αντιμετώπιση του συγκεκριμένου ιού.
Τη δαπάνη για τους ψεκασμούς θα αναλάβουν οι σχολικές επιτροπές ενώ – όπως είπε – αν αποφασιστεί να γίνουν τελικά προληπτικοί ψεκασμοί τότε αυτοί θα ξεκινήσουν από Δευτέρα.

Στην πλειοψηφία τους οι αρχηγοί των παρατάξεων που έλαβαν το λόγο δήλωσαν πως ορθώς ο Δήμος θα πρέπει να ακολουθεί πιστά τις οδηγίες του ΕΟΔΥ και πως οι ψεκασμοί θα πρέπει να γίνουν, έστω και για επικοινωνιακούς ή άλλους λόγους (και κάπου εδώ έχουν όλοι δίκιο, επειδή μπορεί να γίνει ψεκασμός για παράδειγμα σήμερα και επειδή θα έχει παρέλθει ο χρόνος ο κορωνοϊός να δημιουργήσει πρόβλημα την επόμενη ημέρα…).

Τη διαφωνία του με την άποψη περί επικοινωνιακού και ψυχολογικού χαρακτήρα εξέφρασε ο Γ. Κιρκιλιαννίδης. Όπως είπε η πρόταση – θέση της παράταξής του είναι να γίνουν οι προληπτικοί ψεκασμοί για τον κορωνοϊό.


Το Συμβούλιο ασχολήθηκε επίσης και με το θέμα ορυζώνων κοντά σε οικισμούς, και τα μέλη του ζήτησαν να προχωρήσουν άμεσα οι μελέτες και οι διαγωνισμοί για να γίνει η καταπολέμηση των κουνουπιών προτού μπει για τα καλά η άνοιξη.
Ο Δήμαρχος επί αυτού του θέματος ανέφερε πως ίσως για πρώτη φορά είναι έτοιμες τόσο νωρίς οι μελέτες, η διακήρυξη κλπ. Επεσήμανε όμως πως ο Δήμος λειτουργεί επικουρικά, παρόλα αυτά δήλωσε την ετοιμότητα του του Δήμου.
Για το θέμα ζητήθηκε και η συνδρομή των ΤΟΕΒ.

Για το ίδιο θέμα μίλησε και ο αντιδήμαρχος Αλεξάνδρειας, Σ. Κούγκας (που είναι και πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας) ο οποίος είπε πως υπάρχουν όντως ζητήματα σε δυο περιπτώσεις και στο Πλατύ και μια στην Αλεξάνδρεια και ότι θα γίνουν/έγιναν αιτήματα προς τους αγρότες-παραγωγούς να προχωρήσουν σε ψεκασμούς με πυρεθρίνες που είναι αποτελεσματικές.