Κατηγορίες
τοπική επικαιρότητα

Συνάντηση κατοίκων της Αλεξάνδρειας για τις καλλιέργειες ρυζιού κοντά στον αστικό ιστό

Συνάντηση κατοίκων, στην οποία συζητήθηκε το θέμα της καλλιέργειας ρυζιού κοντά στον αστικό ιστό, πραγματοποιήθηκε το πρωί της Κυριακής 8 Μαρτίου σε αίθουσα του ξενοδοχείου “Μάνθος” στην Αλεξάνδρεια.

Στη συνάντηση συμμετείχαν και μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου της Αλεξάνδρειας τα οποία τυγχάνει να έχουν και άλλο ρόλο στη συγκεκριμένη περίπτωση, όπως ο αντιδήμαρχος Σ. Κούγκας (που είναι πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας), οι δημοτικοί σύμβουλοι Μόσχος Κυτούδης (που είναι επίσης πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τρικάλων), Αργ. Πανταζόπουλος (που είναι δικηγόρος του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας για τη συγκεκριμένη υπόθεση) και Π. Στυλιανίδης.

Στη συζήτηση ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας ξεκαθάρισε πως η καλλιέργεια είναι νόμιμη, όμως λόγω των προβλημάτων που δημιουργήθηκαν στο παρελθόν με ασθένειες η Περιφέρεια τα προηγούμενα χρόνια είχε ζητήσει απ’ τους ΤΟΕΒ άτυπα να αποτρέψουν την καλλιέργεια κοντά σε κατοικημένες περιοχές. Όπως είπε ο ΤΟΕΒ Αλεξάνδρειας έβαλε ως όριο τα 200 μέτρα.


Όσον αφορά την υφιστάμενη κατάσταση, οι παραγωγοί – σύμφωνα με όσα είπε ο Σ. Κούγκας – ειδοποιήθηκαν ότι, πέραν της εγγύτητας με κατοικημένες περιοχές θα πρέπει να λάβουν υπόψη τους ότι δεν υπάρχει επάρκεια νερού. Όπως ανέφερε εστάλη ήδη εξώδικο στον παραγωγό που θέλει να καλλιεργήσει κοντά στην Αλεξάνδρεια.
Στο Πλατύ, όπως επεσήμανε, η άδεια έχει δοθεί από πέρσι (αφού εκεί θεωρείται πως υπάρχουν νερά και έκανε αίτηση το 2019) και στη συγκεκριμένη περίπτωση δεν μπορεί να γίνει τίποτε (σ.σ. παρόμοιο με την περίπτωση της Αλεξάνδρειας).

Ο Μόσχος Κυτούδης, με την ιδιότητα του προέδρου του ΤΟΕΒ Τρικάλων, είπε πως εκεί έχουν άλλο τρόπο λειτουργίας: οι παραγωγοί ρυζιού θα πρέπει να καταθέσουν υπεύθυνη δήλωση ότι δεν θα χρησιμοποιήσουν νερό στον καιρό της αιχμής της ζήτησης, οπότε με τον τρόπο αυτό οι παραγωγοί ρυζιού αποφεύγουν να καλλιεργήσουν ρύζι στον τομέα ευθύνης του ΤΟΕΒ Τρικάλων (αφού γνωρίζουν εκ των προτέρων ότι θα έχουν πρόβλημα στην τροφοδοσία των καλλιεργειών τους με νερό).

Που καταλήγουμε, μετά από όσα ακούστηκαν όλες αυτές τις ημέρες:

όσο δεν υπάρχει ξεκάθαρο νομικό πλαίσιο που να υποδεικνύει απόσταση ασφαλείας, θα υπάρχει πρόβλημα. Προς στιγμή ο μόνος τρόπος για να αποτραπεί καλλιέργεια ρυζιού κοντά σε κατοικημένες περιοχές είναι η επίκληση έλλειψης νερού, που μπορούν να στηρίξουν μόνο οι ΤΟΕΒ.
Από εκεί και πέρα οι κάτοικοι αυθαίρετα δεν θα πρέπει να κάνουν κάτι.
Όπως ορθά ειπώθηκε απ’ τον Αργύρη Πανταζόπουλο θα πρέπει να αναζητηθούν έμμεσοι τρόποι πίεσης.
Άρα όλοι καταλήγουν στο προφανές, δηλαδή στο ότι θα πρέπει να υπάρξει ένας συνδυασμός κινήσεων (με αποδέκτες τα αρμόδια υπουργεία στην Αθήνα) μεταξύ Δήμου – ΤΟΕΒ – κατοίκων, ώστε να βγει επιτέλους μια κανονιστική στην οποία θα είναι ξεκάθαρη η ασφαλής απόσταση μεταξύ οικισμών και καλλιεργειών ρυζιού.


ορυζώναςΜια ακόμη εξέλιξη σχετική με το θέμα είναι το ότι οι κάτοικοι του Πλατέος έχουν προγραμματίσει συνάντηση την Τετάρτη 11 Μαρτίου, στις 8 μ.μ.,στο Δημοτικό Θέατρο Πλατέος.