Κατηγορίες
κοινωνία κορωνοϊός

Σε ισχύ τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας από τις 6 το πρωί – αρκετά τα ερωτήματα

Σε ισχύ έχουν τεθεί από τις 6 το πρωί της Δευτέρας 23 Μαρτίου 2020 (μέχρι τις 6 το πρωί της 6ης Απριλίου) τα μέτρα περιορισμού της κυκλοφορίας που αποσκοπούν στον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού SARS-CoV-2 και της ασθένειας COVID-19 που αυτός προκαλεί.
Είναι αναπόφευκτο τα ερωτήματα να είναι αρκετά, πρόκειται για πρωτόγνωρη κατάσταση γενικότερα. Τα ερωτήματα ΔΕΝ σχετίζονται με τη διαδικασία με την οποία μπορούμε να “κατεβάσουμε” τα έντυπα ή με το πως λειτουργούμε με το SMS. Υπάρχουν άλλα ερωτήματα, διαδικαστικής φύσης.

Μιλώντας από πολύ νωρίς το πρωί με φίλους αλλά και παρακολουθώντας τα κανάλια, βλέπουμε πως υπάρχουν ερωτήματα από τα πιο απλά μέχρι τα πιο σύνθετα.

  • Για παράδειγμα: στο έντυπο Β – αυτό για τις μετακινήσεις εκτός εργασίας – θα μπορούμε να βάλουμε πάνω από 1 επιλογές;;. Δηλαδή: για παράδειγμα μας βολεύει να πάμε στη διάρκεια μιας και μόνης εξόδου πρώτα στο φαρμακείο και μετά στο διπλανό σούπερ μάρκετ. Μπορούμε να το κάνουμε ή πρέπει να γεμίσουμε έντυπα με ένα μόνο κουτάκι τσεκαρισμένο;;;
  • Άλλο ερώτημα που τίθεται έχει να κάνει με πολύ κόσμο στην περιοχή μας. Τι γίνεται με τους αγρότες; Θα πρέπει να συμπληρώσουν κάποιο έντυπο;; Κι αν ναι ποιο είναι αυτό;;; Γιατί το έντυπο “Α” γράφει για εταιρίες, ωράρια κλπ. Θα χρησιμοποιούν χειρόγραφο που θα αναφέρει “με λένε έτσι, πηγαίνω στο τάδε αγροτεμάχιο” κλπ;; Πως θα γίνει με αυτούς;;

Είναι πράγματα που μέσα στη μέρα θα πρέπει να διευκρινιστούν, υπάρχουν και πολλά άλλα παρόμοια. Οι τηλεοράσεις και τα ραδιόφωνα αναφέρουν πως τις πρώτες ώρες τα αρμόδια όργανα ελέγχου κάνουν συστάσεις (και αυτό είναι λογικό). Όμως θα πρέπει να δοθούν διευκρινίσεις τουλάχιστον για 5-10 βασικά πράγματα, αφού όσο οι ώρες και οι πρώτες μέρες θα περνούν, τόσο θα αυξάνονται τα ερωτήματα όλων μας.

Ένα αρχικό σημείο αναφοράς σχετικά με ερωτήσεις και απαντήσεις ήδη υπάρχει (ΔΕΙΤΕ ΤΟ ΕΔΩ), όμως όπως γράφουμε πιο πάνω συνεχώς θα βγαίνουν κι άλλα ερωτήματα στα οποία οι Αρχές θα πρέπει να απαντούν.