Κατηγορίες
διεθνή Ιταλία κορωνοϊός

“Κόκκινη ζώνη” λόγω κορωνοϊού όλη η Ιταλία από το πρωί της Τρίτης 10 Μαρτίου

Με μια συνέντευξη που θα μπορούσε να χαρακτηριστεί ότι είχε και δραματικό τόνο, το βράδυ της Δευτέρας ο πρωθυπουργός της Ιταλίας Giuseppe Conte ανακοίνωσε ότι τα μέτρα για τον περιορισμό της εξάπλωσης του κορωνοϊού COVID-19 εντείνονται και επεκτείνονται πλέον σε όλη τη χώρα.

Σε απλά ελληνικά, ο Ιταλός πρωθυπουργός έθεσε σε καραντίνα όλη τη χώρα. Από το πρωί της Τρίτης 10 Μαρτίου μέχρι και τις 3 Απριλίου οι μετακινήσεις περιορίζονται, κανείς δεν θα μπορεί να φύγει από τον τόπο διαμονής του παρά μόνο για “αποδεδειγμένους λόγους” που σχετίζονται με την εργασία, για λόγους υγεία και για έκτακτα περιστατικά, αποκλειστικά και μόνο μετά από την υπογραφή εγγράφου (κάτι σαν τη δική μας “δήλωση του νόμου 105” αλλά χωρίς την ανάγκη να θεωρηθεί το γνήσιο της υπογραφής, για να καταλαβαινόμαστε).

Όπως αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, η απόφαση για να τεθεί σε καραντίνα όλη η χώρα ελήφθη μετά από τις εικόνες που είχαν οι Αρχές από τις περιοχές που μέχρι το πρωί της Τρίτης ήταν εκτός της “κόκκινης ζώνης”. Νεαροί έβγαιναν έξω, συγκεντρώσεις που ευνοούσαν τη διάδοση του ιού γίνονταν συνεχώς κλπ κλπ. Για το λόγο αυτό μεταξύ των απαγορεύσεων που ανέφερε ο Ιταλός πρωθυπουργός είναι και η απαγόρευση και υπαίθριων συναθροίσεων σε καταστήματα.

Πάντως κατά τη διάρκεια της δήλωσης του, ο πρωθυπουργός Conte, “έδειξε” την κατάσταση που επικρατεί στη γείτονα χώρα: “Δυστυχώς όμως δεν υπάρχει πλέον άλλος χρόνος (…) Θα πρέπει όλοι να εγκαταλείψουμε/αρνηθούμε από κάτι, για το καλό της Ιταλίας και όταν λέω της Ιταλίας αναφέρομαι στους αγαπημένους μας, στους γονείς μας, στους παππούδες μας (…) Σήμερα η σωστή απόφαση είναι να παραμένουμε στο σπίτι. Το μέλλον μας είναι στα χέρια μας, και τα χέρια αυτά πρέπει να είναι υπεύθυνα χέρια, σήμερα περισσότερο από ποτέ άλλοτε. Καθένας πρέπει να κάνει αυτό που του αναλογεί”.