Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Ευρωπαϊκή Ένωση: Η τηλεδιάσκεψη δεν έβγαλε πουθενά – ο κορωνοϊός κρίνει την ήδη κλονισμένη συνοχή της ΕΕ

στο τέλος της ανάρτησης θα βρείτε το έγγραφο της Κοινής Δήλωσης

Οι επιπτώσεις του κορωνοϊού SARS-CoV-2 στην ήδη κλονισμένη συνοχή της Ευρώπης είναι αρκετές. Και η επιβεβαίωση αυτού ήρθε με τη Σύνοδο Κορυφής (που έγινε με τηλεδιάσκεψη), αφού κάποιοι όπως η Γερμανία ή η Ολλανδία εξακολουθούν να επιμένουν να βλέπουν την κατάσταση που δημιουργεί ο κορωνοϊός με άλλα κριτήρια και να λένε πως τα δημοσιονομικά εργαλεία που ήδη υπάρχουν μπορούν να καταπολεμήσουν τις συνέπειες του κορωνοϊού στην οικονομία.

Η Ιταλία και Ισπανία, σοβαρά πληγείσες από την ασθένεια COVID-19, αντιδρούν σφοδρά στο όλο σκηνικό (όπως προσπαθούν να το διαμορφώσουν κάποιοι άλλοι) και βλέποντας τις οικονομίες τους να καταρρέουν από το lock down που έχει επιβληθεί ζητούν από την ΕΕ να προχωρήσει σε πιο δραστικά μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Οι Ιταλοί και οι Ισπανοί δεν είναι μόνοι, αφού συνολικά εννέα αρχηγών κρατών και κυβερνήσεων (Ελλάδα, Βέλγιο, Γαλλία, Ιταλία, Ισπανία, Λουξεμβούργο, Πορτογαλία, Ιρλανδία, Σλοβενία) ζητούν να γίνουν περισσότερα ώστε οι συνέπειες της κρίσης του κορωνοϊού να είναι όσο το δυνατόν ελαφρύτερες στην οικονομία, στην κοινωνία, στην εργασία.

Ασυμφωνία υπήρξε στο θέμα του CoronaBond (του “κορωνοομόλογου”) αλλά και στο θέμα του Συμφώνου Σταθερότητας.

Παρά τις 5-6 ώρες τηλεδιάσκεψης το Συμβούλιο Κορυφής δεν είχε κάποιο σαφές αποτέλεσμα και με δυσκολία κατέληξε σε μια κοινή δήλωση. Όλα μετατέθηκαν σε αποφάσεις που θα ληφθούν σε 2 εβδομάδες και αφού το Eurogroup παρουσιάσει τις προτάσεις του στο επόμενο Συμβούλιο Κορυφής.

Σύμφωνα με όσα αναφέρουν ιταλικά ΜΜΕ, για την Ιταλική Κυβέρνηση αυτό που λείπει είναι “(…) καινοτόμα δημοσιονομικά εργαλεία που θα είναι πραγματικά προσαρμοσμένα να ανταποκριθούν σε έναν πόλεμο που θα πρέπει να τον δώσουμε όλοι μαζί ώστε να τον κερδίσουμε το συντομότερο δυνατό. Τι θα πούμε στους πολίτες μας αν η Ευρώπη δεν αποδειχθεί ικανή να έχει μια ενιαία, δυνατή αντίδραση, με συνοχή, κατά ενός απρόβλεπτου και συμμετρικού σοκ αυτού του μεγέθους (…);;

Δείτε ΕΔΩ την Κοινή δήλωση των μελών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου, όπως υπάρχει στο δελτίο τύπου της ΕΕ (για να έχουμε και μια πλήρη εικόνα των Δηλώσεων και να μη βλέπουμε μόνο τα αποσπάσματα που μας δίνουν τα ΜΜΕ).