Κατηγορίες
κορωνοϊός Οικονομία

Αλλαγή στις ημερομηνίες καταβολής των συντάξεων και του δώρου Πάσχα – τι γίνεται με τα δάνεια

Αρκετά πράγματα εξειδικεύτηκαν κατά τη διάρκεια της συνέντευξης των υπουργών για την παρουσίαση της 3ης δέσμης μέτρων για την αντιμετώπιση των προβλημάτων που προκάλεσε ο κορωνοϊός.

Μεταξύ άλλων δόθηκαν οι λεπτομέρειες για:


Συντάξεις
Οι συντάξεις των μη μισθωτών θα καταβληθούν στις 24 Μαρτίου 2020, του Δημοσίου στις 27 Μαρτίου και μισθωτών στις 30 Μαρτίου 2020.

Έκτακτη ενίσχυση 800 ευρώ
1.400.000 εργαζόμενοι του ιδιωτικού τομέα, ελεύθεροι επαγγελματίες, αυτοαπασχολούμενοι και επιτηδευματίες θα λάβουν την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 800 ευρώ,η οποία είναι ακατάσχετη.

Εργασία
Επιχειρήσεις ή εργοδότες που πλήττονται σημαντικά θα μπορούν με απόφασή τους να θέσουν μέρος ή όλο το προσωπικό τους σε καθεστώς αναστολής σύμβασης εργασίας. Το μέτρο ισχύει για 1 μήνα.
Για το διάστημα που η επιχείρηση κάνει χρήση του μέτρου αυτού ρητά απαγορεύεται να κάνει απόλυση, Αν το κάνει, η απόλυση είναι άκυρη.

Δώρο Πάσχα
Το δώρο Πάσχα θα καταβληθεί στο ακέραιο, αλλά μπορεί να δοθεί και το καλοκαίρι μαζί με το επίδομα αδείας. Οι κυρώσεις που οι εργοδότες έχουν όταν δεν καταβάλλουν το δώρο Πάσχα παραμένουν, όμως “μεταφέρονται” χρονικά επίσης για το καλοκαίρι.

Δάνεια
Οι τράπεζες και οι διαχειριστές δανείων αποφάσισαν διευκολύνσεις στην πληρωμή των δόσεων. Δίνεται λοιπόν η δυνατότητα αναστολής δόσεων για 3 μήνες.