Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση Οικονομία

Ο καβγάς δεν γίνεται για το κορωνο-ομόλογο. Άλλο πράγμα καίει τους Γερμανούς…

Το μέλλον της ΕΕ κρίνεται μέσα στο επόμενο δεκαπενθήμερο;;; Ίσως ναι, ίσως όχι.

Όσο κι αν φαίνεται ότι το πρόβλημα είναι το κορωνο-ομόλογο, στην ουσία δεν είναι αυτό!
Οι ισχυρές αντιστάσεις της Γερμανίας (αλλά και των αυλικών της που αντιδρούν μαζί με αυτή και δε γουστάρουν το συγκεκριμένο ομόλογο) στην πραγματικότητα ουδεμία σχέση έχουν με αυτό.

Αυτό που καίει τους Γερμανούς και την παρέα τους είναι ο ESM, ο Ευρωπαϊκός Μηχανισμός (European Stability Mechanism – Ευρωπαϊκός Μηχανισμός Σταθερότητας).

Τον οποίο Μηχανισμό κάθε στοχευμένο ομόλογο, όπως το κορωνο-ομόλογο, αν εκδοθεί τώρα στην ουσία θα τον παρακάμψει!

Υπάρχουν πράγματα που σχεδιάζονταν να αλλάξουν στη λειτουργία του ESM.  Την αλλαγή όμως “πρόλαβε” ο κορωνοϊός.  Και οποιαδήποτε αλλαγή σημαίνει υπαρκτό κίνδυνο να χάσει το Βερολίνο τον έλεγχο των οικονομιών της Ευρωζώνης.

ESM στην πραγματικότητα σημαίνει δάνεια στο πλαίσιο προγραμμάτων “στήριξης” και Μνημόνια.

Η Ελλάδα, η Πορτογαλία, η Ισπανία, η Κύπρος και η Ιρλανδία έλαβαν δάνεια – εμείς τα πιο πολλά και σε αριθμό και σε μέγεθος. Παρόμοια δάνεια με το δικό μας ήταν αυτά της Ιρλανδίας, της Κύπρου, της Πορτογαλίας (Loans within a macroeconomic adjustment programme). Της Ισπανίας ήταν ελαφρώς διαφορετικό (Loan for indirect bank recapitalisation).

Ένα πιθανό κορωνο-ομόλογο ή οποιοδήποτε άλλο ομόλογο τέτοιου είδους που θα εκδίδονταν τώρα (αν συμφωνούσαν προχτές) θα παρακάμπτει τα υπόλοιπα υφιστάμενα “εργαλεία” του ESM και θα χαλάσει τη “γερμανική σούπα” για την Ευρωπαϊκή Οικονομία.

Διέξοδοι;; Ελάχιστες!

– Ή θα το πάμε όπως θέλουν οι Γερμανοί και η παρέα τους.
– Ή θα το πάμε όπως θέλουν οι εννέα που υπέγραψαν την επιστολή για το ευρω-ομόλογο.
– Ή θα βρεθεί μια μέση λύση, όταν το EUROGROUP θα παρουσιάσει το σχέδιο του. Άλλωστε η ΕΕ φημίζεται για τις μεσοβέζικες λύσεις της, οι οποίες δεν δίνουν πραγματικές διεξόδους αλλά μεταθέτουν για το μέλλον τα προβλήματα.
– Ή θα το πάμε για διάλυση το μαγαζί. Αυτό είναι το ακραίο σενάριο, το οποίο όμως ακούγεται ολοένα και περισσότερο με αφορμή και την Ευρωπαϊκή “αλληλεγγύη”.
Γιατί μετά την Ελλάδα με το μεταναστευτικό, την ευρωπαϊκή… “αλληλεγγύη” είδαν και οι χώρες που ζητούσαν να αγοράσουν μάσκες (και τις οποίες αυτοί που μπορούσαν να πουλήσουν ΔΕΝ πούλησαν – δεν ζήτησαν ελεημοσύνες οι αιτούντες, να αγοράσουν ήθελαν!).

Το να πάμε έτσι όπως είμαστε είναι σχετικά δύσκολο πάντως.
Η αιτία της κρίσης δεν είναι μια “κακή” χώρα ή μια “κακή οικονομία” που ξέφυγε από το Σύμφωνο Σταθερότητας. Οι Γερμανοί δεν μπορούν πλέον να στοχοποιήσουν κάποια χώρα. Η αιτία είναι ένας εξωγενής παράγοντας (που δεν έχει καν οικονομικό χαρακτήρα αλλά έχει ανυπολόγιστη ζημία στις Οικονομίες).

Οι περισσότεροι που θέλουν ένα κορωνο-ομόλογο το ζητάνε για έναν πολύ συγκεκριμένο λόγο: γιατί θέλουν να στηριχθούν με χρήμα οι οικονομίες τους σε μια στιγμή που η παραγωγή πέφτει, που η προσφορά πέφτει, η ζήτηση αυξάνεται αλλά σε λίγο καιρό (αν συνεχίσουμε έτσι) οι μεγάλες μάζες δεν θα έχουν δεκάρα τσακιστή για ξόδεμα και θα μείνουν χωρίς δουλειές.

  • Χρειάζονται ένα ομόλογο (πιο φτηνό χρήμα από ένα “δάνειο” του ESM) ώστε να στηρίξουν τις οικονομίες τους αλλά και να κερδίσουν χρόνο για να προετοιμαστούν για την διαδικασία της ανάκαμψης (όοοοοταν αυτή ξεκινήσει).
  • Χρειάζονται ένα ομόλογο (πιο αποδεκτό από τις κοινωνίες τους) αλλιώς θα πρέπει να πάνε σε Μνημονιακές λύσεις που θα πρέπει να επιβάλουν σε πληθυσμούς που θα είναι ήδη εξοντωμένοι από την κρίση του κορωνοϊού.

Αλλιώς η κοινωνική έκρηξη θα είναι θέμα χρόνου.

Το επόμενο δεκαήμερο – δεκαπενθήμερο θα δείξει ποιοι τελικά είναι οι πραγματικοί Ευρωπαίοι και ποιοι οι “νυν υπέρ πάΡΤης ο αγών”…