Κατηγορίες
αγροτικά κορωνοϊός

Ο Αγροτικός Σύλλογος Βέροιας για τα προβλήματα στον αγροτικό κόσμο λόγω κορωνοϊού

Σε ανακοίνωσή του, με αφορμή τα προβλήματα που προκύπτουν και στον αγροτικό κόσμο – ειδικά τώρα που τα χωράφια προετοιμάζονται για τη νέα παραγωγή – ο Αγροτικός Σύλλογος Γεωργών Βέροιας αναφέρει τα ακόλουθα:

“Ο Αγροτικός Σύλλογος για τις ήμερες κορωνοϊού που διανύουμε στην Ελλάδα του 2020 εφιστά την προσοχή σε όλο τον κόσμο και ιδιαίτερα στους αγρότες μας.
Η προσοχή μας είναι στραμμένη στους ανθρώπους που ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες του πληθυσμού, άλλα και σε όλο τον κόσμο που αγωνιά για τις επιπτώσεις, τόσο στην υγεία όσο και στην οικονομία του.

Διαπιστώνουμε μια αντικειμενική από την μια μεριά δυσκολία, άλλα και μια σωστά επιβεβλημένη απαγόρευση, μιας και οι αγρότες μας άλλα και οι εργάτες γης από την φύση της εργασίας τους, «είναι υποχρεωμένοι να βρίσκονται συνήθως έξω».

Διότι είναι ανάγκη αφ’ ενός να φροντίσουν για τις ανοιξιάτικες εργασίες στα κτήματά τους, στις οποίες πολλές φόρες είναι δεδομένο ότι χρησιμοποιούν εργατικά χέρια, ή και να εργάζονται σε ομάδες (κλαδέματα, αραιώματα κλπ), και αφ’ ετέρου να παλέψουν για να διαχειριστούν τους ορθούς περιορισμούς για τον κορωνοϊό, την δεινή οικονομική κατάσταση στην οποία έχουν περιέλθει τα τελευταία χρόνια, εξ’ αιτίας της υψηλής φορολόγησης – ασφάλισης, του εμπάργκο, των χαμηλών τιμών, των καταστροφών εξ’ αίτιας των καιρικών φαινόμενων.

Από την άλλη, έχουμε μια κυβέρνηση η οποία λαμβάνει (και ορθά πράττει) μια σειρά μέτρων για την προστασία της υγείας του πληθυσμού, άλλα και μια σειρά οικονομικών μέτρων για όλους τους κλάδους που πλήττονται οικονομικά (επίσης ορθά πράττει) εξ’ αιτίας της κρίσης του κορωνοϊού.

Σε όλα αυτά τα μέτρα όμως δεν είδαμε αναφορά στον κλάδο των αγροτών οι οποίοι αδυνατούν να ανταποκριθούν στις υποχρεώσεις τους, δεν έχουν αποζημιωθεί από τις περσινές καταστροφές, πολλοί δεν έχουν πληρωθεί καν τις παραγωγές τους του 2019, δυσκολεύονται να έχουν πρόσβαση σε ειδικά μέτρα προστασίας, αδυνατούν να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις και στις αυξημένες ανάγκες της καλλιέργειας, δεν ξέρουν αν πρέπει να εγκαταλείψουν τις καλλιέργειες τους καθαρά για λόγους προστασίας ή οικονομικής αδυναμίας.

Εκτός απ όλα αυτά καινούργιες ζημιές από παγωνιές, άρχισαν να εμφανίζονται, καινούργιες δυσκολίες σ ότι αφορά τους εργάτες γης. Όσον αφορά αυτούς που είναι ήδη εδώ, και οι οποίοι για λόγους προστασίας δυσκολεύονται, άλλα και για όσους δεν έχουν έρθει από τις πατρίδες τους ακόμη, λόγω κλειστών συνόρων, θα λείψουν τουλάχιστον το επόμενο δίμηνο από την διαδικασία της καλλιέργειας.

Τεράστια ζητήματα λοιπόν ανακύπτουν για τα οποία άμεσα διεκδικούμε απαντήσεις, προτάσεις και λύσεις, κάτω από το πρίσμα της δικαιοσύνης και του σωστού καταμερισμού στην κοινωνία, των επιπτώσεων της ίωσης του κορωνοϊού, την οποία όλοι οι πολίτες με την ίδια αγωνία αντιμετωπίζουμε.

για τον ΑΣΓ Βέροιας
ο Πρόεδρος
Αναστάσιος Χαλκίδης