Κατηγορίες
Ελλάδα

Συγκρούσεις με την αστυνομία και γενική απεργία στα νησιά για τις νέες δομές

Όσο πάει και γίνεται χειρότερο το σκηνικό στα νησιά μας, μετά από την ένταση και τα επεισόδια που που καταγράφηκαν τα τελευταία 24ώρα σε Λέσβο και Χίο.
Οι τοπικές κοινωνίες είναι στη συντριπτική τους πλειοψηφία κάθετα αντίθετες με τη δημιουργία νέων δομών (όποια μορφή κι αν αυτές θα έχουν, αφού φοβούνται πως θα “ανοίξει” ο δρόμος για νέες αφίξεις απ’ την Τουρκία) ενώ ζητάνε τη μεταφορά στην ενδοχώρα του ήδη μεγάλου αριθμού των παράνομα εισελθόντων στη χώρα ανθρώπων που βρίσκεται στις περιοχές τους.

Η κυβέρνηση έχει δείξει με τις τελευταίες κινήσεις (μεταφορά αστυνομικών δυνάμεων, έναρξη εργασιών για τη δημιουργία κέντρων, μη συνεννόηση με την τοπική αυτοδιοίκηση, “μετωπική” με τον κόσμο) ότι είναι αποφασισμένη να προχωρήσει το σχεδιασμό για τη δημιουργία των “κλειστών κέντρων”.
Απ’ την άλλη μεριά η τοπική αυτοδιοίκηση στα νησιά – που τις μέρες αυτές καταγράφονται συνεχώς συγκρούσεις μεταξύ αστυνομίας και κατοίκων (Λέσβο και Χίο) – έχει δηλώσει την αντίθεσή της. Επίσης αντίθετοι είναι και οι φορείς των περιοχών αυτών.

Για την Τετάρτη 26 Φεβρουαρίου έχει προκηρυχθεί γενική απεργία στα νησιά του Βορείου Αιγαίου ως μια ακόμη ένδειξη διαμαρτυρίας κατοίκων και φορέων ενώ έχουν προγραμματιστεί συγκεντρώσεις των κατοίκων σε Λέσβο, Σάμο και Χίο.

οι φωτογραφίες τις ανάρτησης είναι από το lesvosnews.net και το politischios.gr