Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Ο Απ. Τζιτζικώστας νέος πρόεδρος της Επιτροπής των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης

Νέος πρόεδρος της Επιτροπής Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης εξελέγη στις 12 Φεβρουαρίου 2020 ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας.

Ο Τζιτζικώστας θα ηγηθεί της συνέλευσης των αιρετών τοπικών και περιφερειακών πολιτικών της ΕΕ για τα επόμενα δυόμιση χρόνια. Κατά την πρώτη συνεδρίαση της νέας πενταετούς θητείας της ΕτΠ, τα μέλη της εξέλεξαν επίσης τον Vasco Ilídio Alves Cordeiro, Πρόεδρο της περιφερειακής κυβέρνησης των Αζορών της Πορτογαλίας, ως Πρώτο Αντιπρόεδρο.

Στην ομιλία του ο νεοεκλεγείς Πρόεδρος περιέγραψε μεταξύ άλλων τις τρεις κύριες προτεραιότητες της θητείας του:

«Πρώτον, η Ευρωπαϊκή Ένωση πρέπει να βρίσκεται στην υπηρεσία των πολιτών της και των τόπων όπου ζούνε: των χωριών, των πόλεων και των περιφερειών τους. Πρέπει να υποστηρίξουμε την εδαφική συνοχή, την καινοτομία, την επιχειρηματικότητα, αλλά και να βρούμε πειστικές λύσεις για τη διαχείριση της μετανάστευσης με γνώμονα την αλληλεγγύη. Δεύτερον, οι δήμοι και οι περιφέρειες πρέπει να επικεντρωθούν στην κατανόηση και την ανταπόκριση στους ριζικούς μετασχηματισμούς που φέρνουν η πράσινη, η ψηφιακή και η δημογραφική επανάσταση. Τέλος, πρέπει να ενισχύσουμε την ευρωπαϊκή δημοκρατία, θέτοντας τις περιφέρειες και τους δήμους στο επίκεντρό της, ώστε να φέρουμε την Ευρώπη πιο κοντά στους πολίτες».

Αναφερόμενος στην αποχώρηση του Ηνωμένου Βασιλείου (Brexit) ως «μήνυμα αφύπνισης», κάλεσε την ΕΕ να είναι αποτελεσματικότερη στην ανταπόκριση στις ανάγκες των πολιτών.