Κατηγορίες
Ελλάδα προσφυγικό - μεταναστευτικό

Εξαιρετικά δύσκολη η κατάσταση στα νησιά λόγω των προβλημάτων που έφερε το μεταναστευτικό-προσφυγικό

Την ώρα που τα νησιά του ανατολικού Αιγαίου εκπέμπουν sos λόγω των προβλημάτων που έχουν συσσωρευτεί την τελευταία πενταετία και προέκυψαν από το μεταναστευτικό / προσφυγικό, γίνεται μια προσπάθεια να μπει σειρά στη λειτουργία των ΜΚΟ (που πολλοί τις καταγγέλλουν για παρεμβάσεις εκτός του έργου τους και για ύποπτες σχέσεις με τους ανθρώπους που έχουν εισέλθει παράνομα στην Ελλάδα).

Βασικό βήμα για να ελεγχθεί μια πραγματικά ανεξέλεγκτη κατάσταση είναι η δημιουργία – διεύρυνση του μητρώου στο οποίο θα καταχωρούνται οι ΜΚΟ, τα πλήρη στοιχεία τους και όσοι σχετίζονται με αυτές: τα μέλη τους, οι υπάλληλοι και οι συνεργάτες – ώστε να “αποκτήσουν ονοματεπώνυμο” αυτές οι τόσο… απροσδιόριστες (στην πλειοψηφία τους) Οργανώσεις.

Απ’ την άλλη, το πρόβλημα στα νησιά είναι πλέον τεράστιο. Ήδη έχουν γίνει συγκεντρώσεις διαμαρτυρίας από τους νησιώτες ενώ τόσο τη Δευτέρα 3 όσο και την Τρίτη 4 Φεβρουαρίου έγιναν πορείες στη Μυτιλήνη από μετανάστες που έχουν εισέλθει παράνομα στη χώρα και ζητούν τη μεταφορά τους στην ενδοχώρα και χρειάστηκε η επέμβαση της Αστυνομίας. Επίσης, όπως αναφέρουν τοπικά ΜΜΕ, συνεχώς καταγράφονται περιστατικά παραβατικών συμπεριφορών από πλευράς των μεταναστών στα κέντρα υποδοχής (τα οποία έχουν ξεπεράσει εδώ και πολύ καιρό τις δυνατότητές τους και φιλοξενούν μέχρι και 5-6 φορές περισσότερους από όσους μπορούν).

Η κατάσταση στα νησιά είναι τεταμένη ενώ πρέπει να σημειωθεί πως σε κάποιες περιπτώσεις ο αριθμός των μεταναστών (που οι περισσότεροι, σύμφωνα με τα επίσημα στοιχεία από τον ΟΗΕ, δεν προέρχονται από χώρες που να δικαιολογείται η παρουσία τους στην Ελλάδα για να θεωρηθούν ως “πρόσφυγες” και να λάβουν το status του πρόσφυγα) και των προσφύγων είναι μεγάλος σε σχέση με τον πληθυσμό των νησιών.
Ενδεικτικό της πολύ δύσκολης κατάστασης είναι το γεγονός ότι ο Περιφερειάρχης βορείου Αιγαίου Κώστας Μουτζούρης – μετά τα εκτεταμένα επεισόδια που σημειώθηκαν την Δευτέρα στη Μόρια – ζήτησε να κηρυχθούν σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης τα νησιά της Μυτιλήνης, της Χίου και της Σάμου, τα οποία σηκώνουν το μεγαλύτερο βάρος του μεταναστευτικού.

Το όλο σκηνικό συμπληρώνουν και οι αλληλοκατηγορίες μεταξύ Κυβέρνησης και αντιπολίτευσης για το ποιος φέρει το μεγαλύτερο μερίδιο ευθύνης για την κατάσταση – τη στιγμή που ακόμη δεν έχουμε υιοθετήσει ως χώρα ολοκληρωμένη Εθνική Πολιτική για το μεταναστευτικό ενώ ταυτόχρονα κινδυνεύουμε να βρεθούμε με ακόμη περισσότερους ανθρώπους να έρθουν παράνομα στη χώρα (αφού ο Ερντογάν εξακολουθεί να “παίζει” το χαρτί του μεταναστευτικού και να εκβιάζει τη διεθνή κοινότητα ώστε να αποκτήσει ανταλλάγματα σε άλλους τομείς).