Κατηγορίες
αγορά Εμπορικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας

Ενημέρωση από τον Εμπορικό Σύλλογο Αλεξάνδρειας για την Καθαρά Δευτέρα

Με αφορμή τον εορτασμό της Καθαράς Δευτέρας, από το Δ.Σ. του Εμπορικού Συλλόγου Αλεξάνδρειας εκδόθηκε το ακόλουθο ενημερωτικό σχετικά με το εάν είναι επίσημη αργία ή όχι.

Συγκεκριμένα αναφέρονται τα ακόλουθα:

Κυρίες και Κύριοι,
Δεδομένου ότι πλησιάζει η ημέρα της Καθαρής Δευτέρας (2 Μαρτίου 2020), σας γνωστοποιούμε τα ισχύοντα σχετικά με την δυνατότητα και το ωράριο λειτουργίας των καταστημάτων αλλά και το καθεστώς πληρωμής των μισθωτών υπαλλήλων κατά την ημέρα αυτή.

Η Καθαρή Δευτέρα είναι υποχρεωτική αργία για το Δημόσιο, τα Νομικά Πρόσωπα Δημοσίου Δικαίου και τους Ο.Τ.Α.


Για τον ιδιωτικό τομέα, η συγκεκριμένη ημέρα δεν περιλαμβάνεται στις εξαιρέσιμες εορτές- υποχρεωτικές αργίες, επομένως η αργία έχει προαιρετικό χαρακτήρα.

Κατά συνέπεια έγκειται στον κάθε έμπορο –επιχειρηματία εάν η επιχείρηση θα λειτουργήσει ή όχι.

Δεδομένου λοιπόν του χαρακτήρα της ημέρας ως μη υποχρεωτικής αργίας, τα εμπορικά καταστήματα μπορούν να ανοίξουν νόμιμα, ενώ νόμιμη είναι και η απασχόληση των μισθωτών τους, χωρίς να οφείλουν προσαυξημένο ημερομίσθιο ή –σε περίπτωση καταβολής μηνιαίου μισθού- οποιαδήποτε άλλη επιβάρυνση στους υπαλλήλους τους.

Προσοχή χρειάζεται στις περιπτώσεις που η Καθαρά Δευτέρα έχει οριστεί ως ημέρα αργίας με άλλες ρυθμίσεις, όπως π.χ. με Υπουργική Απόφαση ή Προεδρικό Διάταγμα (τοπική εορτή), τυχόν συλλογική σύμβαση, επιχειρησιακή πρωτοβουλία κλπ. Στις περιπτώσεις αυτές –και μόνο τότε- εάν το κατάστημα λειτουργήσει, οφείλεται αυξημένο ημερομίσθιο, καθώς η ημέρα προσλαμβάνει τον χαρακτήρα της υποχρεωτικής αργίας και η απασχόληση σε αυτήν το ίδιο.
Ειδικά για την συλλογική σύμβαση, είναι σκόπιμο να σημειώσουμε ότι δεν ισχύει πλέον η καθιέρωση της υποχρεωτικής αυτής αργίας για τις περιπτώσεις που προβλεπόταν σε κλαδική ή ομοιοεπαγγελματική ΣΣΕ, η οποία έληξε (όπως η σύμβαση περί εμπορικών επιχειρήσεων ήδη από το έτος 2013) και μετά την πάροδο της υποχρεωτικής παρέκτασης, δεν υπεγράφη νέα σύμβαση. Ελλείψει λοιπόν ισχύουσας κλαδικής ή ομοιοεπαγγελματικής ΣΣΕ, μόνο η πρόβλεψη περί υποχρεωτικής αργίας σε επιχειρησιακή σύμβαση εξασφαλίζει
απόλυτα τον χαρακτήρα της ημέρας ως τέτοιας αλλά βεβαίως αφορά μόνο την συγκεκριμένη επιχείρηση.

Τέλος και επειδή πολλά από τα μέλη μας ρωτούν σχετικά, είναι γεγονός ότι, η πλειοψηφία των εμπορικών επιχειρήσεων δεν λειτουργεί την Καθαρά Δευτέρα εθιμικά. Στην περίπτωση αυτή -κι εφόσον καταβαλλόταν κανονικά το ημερομίσθιο- δεν τίθεται θέμα να μην καταβληθεί και φέτος, ούτε είναι δυνατόν να απομειωθεί κατά την αναλογία της ημέρας αυτής.