Κατηγορίες
γνωρίζατε ότι

Γνωρίζατε ότι… (Ποια είναι τα πιο κοινά επώνυμα στον πλανήτη;;;)

Γνωρίζατε ότι αν σας έλεγαν “Wang” τότε θα ήσασταν μεταξύ των περίπου 76 εκατομμυρίων ανθρώπων που έχουν αυτό το επώνυμο;; Ένας στους δεκατρείς Κινέζους αυτό το επώνυμο έχει!
Αν ήσασταν Αμερικανός, Καναδός, Αυστραλός ή Νεοζηλανδός τότε στη χώρα σας το πιο κοινό επώνυμο είναι το “Smith”. Αν ήσασταν Ιταλός θα λέγατε ότι στη χώρα σας το πιο κοινό επώνυμο είναι το “Rossi”.

Στην Ελλάδα το πιο κοινό επώνυμο είναι το “Παπαδόπουλος” ενώ στην Κύπρο το “Γεωργίου”.

Αυτό αναφέρει ο ιστότοπος www.netcredit.com, που κάθισε και συνέκρινε μια σειρά από στοιχεία και κατέληξε στα παραπάνω (και σε άλλα, φυσικά) συμπεράσματα.

Από που όμως προέρχονται τα επώνυμα;; Πως … ξεφύτρωσαν;;

Στις περισσότερες περιπτώσεις τα επώνυμα συνδέονται με το όνομα κάποιου μακρινού συγγενή, κάποια άλλα με επαγγελματική ενασχόληση κάποιου προγόνου, άλλα με τον τόπο που κατοικούσε κάποτε η οικογένεια, σε κάποιες χώρες τα επώνυμα αντανακλούν την ιστορία (πχ γαλλικά ονόματα σε χώρες της Καραϊβικής που στην πορεία του χρόνου έγιναν επώνυμα των ανθρώπων που απελευθερώθηκαν από τη σκλαβιά) κλπ, κλπ.

Μερικά παραδείγματα:

– το επίθετο που κυριαρχεί στη Γερμανία και στην Ελβετία είναι το “Müller”, που είναι το αντίστοιχο με το δικό μας “Μυλωνάς”.

– ο “γιος του Ιβάν” έλαβε με το πέρασμα του χρόνου το επώνυμο “Inanov”. Το συναντάμε σε πολλές σλαβικές χώρες, ενώ είναι το πιο διαδεδομένο επώνυμο στη Βουλγαρία και τη Λευκορωσία.

– οι κοινές ιστορικές διαδρομές μεταξύ χωρών έχουν παίξει και αυτές το ρόλο τους: για παράδειγμα το επώνυμο Silva είναι το πιο διαδεδομένο στην Πορτογαλία. Στη Βραζιλία (που κάποτε ήταν τμήμα της πορτογαλικής αυτοκρατορίας) το πιο κοινό επώνυμο είναι το Da Silva.

– οι θρησκευτικές πεποιθήσεις παίζουν και αυτές το δικό τους ρόλο: το επώνυμο που στα ελληνικά θα το μεταφράζαμε ως “Μωχάμεντ” το συναντάμε ως πιο συχνό (με διαφορετικό όμως τρόπο γραφής και προφορά) στην Καραϊβική (Τρινιντάτ και Τομπάγκο), στον Ινδικό Ωκεανό (Νησιά Κομμόρες) και στην Ασία (στο Ιράκ ή στις Μαλδίβες).

– οι “συγγένειες” που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουμε, λόγω μεταβολών που κάποτε έγιναν στον πολιτικό χάρτη κάποιων ηπείρων έδωσαν επώνυμο σε χιλιάδες ανθρώπους που σήμερα ζουν σε διαφορετικές χώρες: το επώνυμο “Kim” είναι το πιο δεδομένο στη Βόρεια και στη Νότια Κορέα (αναμενόμενο), είναι όμως και το πιο διαδεδομένο στο Καζακστάν και στο Ουζμπεκιστάν!

Κι αν υπήρχαν κάποτε αυτοκρατορίες με τεράστια έκταση, άφησαν και αυτές το αποτύπωμά τους: το επώνυμο “Tan”, για παράδειγμα προέρχεται από το κινέζικο “Chen” της αυτοκρατορικής δυναστείας “Zhou”. Το “Tan” είναι σήμερα το πιο διαδεδομένο επώνυμο στη Μαλαισία και τη Σιγκαπούρη…