Κατηγορίες
διεθνή ΝΑΤΟ

Αποχώρησαν οι Έλληνες βουλευτές από συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ

Τα έχουμε πει χίλιες φορές και θα τα ξαναπούμε άλλες τόσες: ήμασταν, είμαστε και θα είμαστε μόνοι μας σε περίπτωση στραβής με την Τουρκία.
Οι “φίλοι” δεν υπάρχουν, το ίδιο και οι “σύμμαχοι”. Υπάρχουν μόνο συμφέροντα. Τίποτε άλλο.

Και τα συμφέροντα μίλησαν (για πολλοστή φορά) κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ. Όπου ο προεδρεύων όταν ήρθε η σειρά των δικών μας να μιλήσουν και να αντικρούσουν τις τουρκικές προκλήσεις στο Αιγαίο και στην Ανατολική Μεσόγειο συνεχώς έφερε εμπόδια…

Πολύ καλά έκαναν και αποχώρησαν από τη συνέλευση (έστω και προσωρινά) τα μέλη της Ελληνικής αντιπροσωπείας, που αποτελούνταν από τους Μαριέττα Γιαννάκου – βουλευτής Επικρατείας (Ν.Δ.), Μανούσο Βολουδάκη – βουλευτή Χανίων (Ν.Δ.), Θεοδώρα Τζάκρη – βουλευτή Πέλλας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Μάριο Κάτσης- βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.), Ανδρέα Λοβέρδος – βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής)».

Στην κοινή ανακοίνωση – δήλωσή τους τα μέλη της Ελληνικής Αντιπροσωπείας αναφέρουν τα ακόλουθα:

«Κατά τη διάρκεια των εργασιών της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του ΝΑΤΟ στις Βρυξέλλες, ως Ελληνική Αντιπροσωπεία θέσαμε με έμφαση το ζήτημα της συμφωνίας Τουρκίας-Λιβύης η οποία παραβιάζει το Διεθνές Δίκαιο και τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας.

Στη συζήτηση που ακολούθησε μετά από τοποθέτηση του Πρεσβευτή της Τουρκίας στο ΝΑΤΟ, αφ’ ενός ζητήσαμε να λάβουμε απαντήσεις σχετικά με το ζήτημα της παραβίασης των κυριαρχικών δικαιωμάτων της Ελλάδας και αφ’ ετέρου επιδιώξαμε να ενημερώσουμε τους συναδέλφους μας των λοιπών χωρών μελών του ΝΑΤΟ για τις παράνομες ενέργειες της Τουρκίας και τους κινδύνους ανάφλεξης που προκαλούν στην περιοχή.

Αναδείξαμε ιδιαίτερα το γεγονός ότι η Τουρκία με τη συμφωνία της με τη Λιβύη συνειδητά παραβιάζει την αρχή του Διεθνούς Δικαίου ότι στον καθορισμό της ΑΟΖ λαμβάνονται υπ’ όψιν τα νησιά. Τονίσαμε δε ότι έχουμε ήδη δείγματα γραφής από την Άγκυρα, σε άλλο πεδίο, σχετικά με την πρακτική αξιοποίηση των νομικών της ακροβασιών: η Τουρκία ήδη διενεργεί γεωτρήσεις στην ΑΟΖ της Κύπρου σε οικόπεδα που με διεθνή διαγωνισμό δόθηκαν για έρευνα σε πετρελαϊκές εταιρείες κρατών μελών του ΝΑΤΟ όπως η Γαλλία και η Ιταλία.

Ο Προεδρεύων των εργασιών συστηματικά μας διέκοπτε στις τοποθετήσεις και τις ερωτήσεις μας, εμποδίζοντας την ανάπτυξη των θέσεών μας.

Αφού έστω και διακοπτόμενοι ολοκληρώσαμε τις τοποθετήσεις μας, η Αντιπροσωπεία μας αποχώρησε από την αίθουσα σε ένδειξη διαμαρτυρίας, καταγγέλλοντας τη στάση του Προεδρεύοντος.

Μαριέττα Γιαννάκου, βουλευτής Επικρατείας (Ν.Δ.)
Μανούσος Βολουδάκης, Βουλευτής Χανίων (Ν.Δ.)
Θεοδώρα Τζάκρη, Βουλευτής Πέλλας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
Μάριος Κάτσης, Βουλευτής Θεσπρωτίας (ΣΥ.ΡΙΖ.Α.)
Ανδρέας Λοβέρδος, Βουλευτής Β1 Βόρειου Τομέα Αθήνας (Κίνημα Αλλαγής)».