Κατηγορίες
διεθνή Ελλάδα Ευρώπη Ισραήλ Ιταλία Κύπρος Λιβύη Τουρκία

EastMed: τρεις υπογραφές που θα φέρουν αλλαγές

Η υπογραφή της συμφωνίας για τον αγωγό μεταφοράς φυσικού αερίου EastMed δεν είναι απλά και μόνο ένα γεγονός με οικονομική διάσταση. Είναι ένα γεγονός με γεωπολιτική διάσταση, το οποίο θα πρέπει να το δούμε καθαρά και ψύχραιμα, υπό το πρίσμα της συμμετοχής και άλλων χωρών (πέραν των τριών που θα υπογράψουν).

Θα πρέπει λοιπόν να δούμε λίγο πίσω από τα φώτα των φλας που θα αστράφτουν σήμερα και να συνδυάσουμε δυο – τρία πράγματα με την εικόνα που θα βλέπουμε από το Ζάππειο:

1) στο συγκεκριμένο project συμμετέχουν η Ελλάδα, η Κύπρος και το Ισραήλ. Τα δυο τρίτα των συμβαλλομένων είναι μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Λίγες ημέρες νωρίτερα ήρθε και η υποστήριξη μιας ακόμη χώρας της ΕΕ που θα έχει καθοριστικό ρόλο στη “ζωή” του EastMed, της Ιταλίας (στην οποία θα καταλήγει). Αυτό σημαίνει πως το ενδιαφέρον είναι μεγάλο, αφού η Ευρώπη δεν θέλει να βρεθεί “μπλοκαρισμένη” στο ρώσικο αέριο αλλά θέλει να έχει και μια εναλλακτική (παρά τις όποιες συμφωνίες επιδιώκει η Μέρκελ με τον Πούτιν).

2) αν κάποιος δει παλιούς χάρτες που έδειχναν τον EastMed, θα προσέξει πως σε αυτούς υπάρχουν κάποιοι “κόμβοι” διασύνδεσής του με τον Λίβανο και τη Λιβύη. Για παροχέτευση αερίου από τη Μέση Ανατολή (κάπου στο Λίβανο) ή τη Λιβύη (κάπου στα ανοιχτά του Λιβυκού πελάγους).

3) Η Τουρκία είναι εκτός σχεδιασμών για την ώρα. Αυτό σημαίνει ότι δεν ξέρουμε πως θα αντιδράσει στο όλο θέμα ο απρόβλεπτος Ερντογάν, σε όλα τα επίπεδα (Αιγαίο, νότια της Κρήτης, Κύπρο, Λιβύη), δεδομένης και της συμφωνίας του με μια εκ των κυβερνήσεων της Λιβύης πριν από λίγο καιρό.

4) Τη σημερινή υπογραφή θα πρέπει να τη δούμε μέσα από το πρίσμα των λεγόμενων “τριμερών επαφών”, που είναι Ελλάδα – Κύπρος – Ισραήλ, Ελλάδα – Κύπρος – Αίγυπτος, Ελλάδα – Κύπρος – Ιταλία κλπ. Γιατί αυτές τις τριμερείς επαφές τις στηρίζουν με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο και άλλες χώρες, όπως η Γαλλία και οι ΗΠΑ.

5) Η υπογραφή στο Ζάππειο μπορεί να αποτελέσει και την απαρχή άλλων διαδικασιών, όπως τις οριοθετήσεις των ΑΟΖ μεταξύ της Ελλάδας, της Κύπρου, της Αιγύπτου και της Ιταλίας. Γιατί είναι καιρός να ξεκινήσουν και αυτές (οι οριοθετήσεις), που θα φέρουν μια άλλη πραγματικότητα σε σειρά τομέων όπως η οικονομία και η ασφάλεια.

Η σημερινή υπογραφή λοιπόν σηματοδοτεί αλλαγές στη νοτιοανατολική Μεσόγειο. Ας ελπίσουμε ότι οι αλλαγές αυτές θα φέρουν μόνο την ανάπτυξη και την αναβάθμιση της Ελλάδας κι όχι κάτι άλλο…