Κατηγορίες
αγροτικά

8η Ημερίδα για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική στα Τρίκαλα Ημαθίας

Δείτε την ημερίδα ζωντανά από την Περισκόπηση, την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου 2020 (13:00 – 18:00)

Οι ημερίδες για την αγροτική οικονομία και την ανάπτυξη στο παλιό Δημοτικό Σχολείο των Τρικάλων Ημαθίας, έχουν γίνει πλέον θεσμός, αφού φέτος είναι η όγδοη συνεχής χρονιά.

Οι ενημερωτικές και συμμετοχικές αυτές ημερίδες γίνονται στον χώρο που υπάρχει Γεωργία και όπου τα προβλήματα και κυρίως οι προοπτικές είναι απτές: Μέσα στον κάμπο, στην καρδιά του Ρουμλουκιού ‐ μακριά από το πανεπιστημιακό αμφιθέατρο και τα λαμπερά φώτα πολυτελών συνεδριακών κέντρων.

Εκεί που η γνώση είναι απόλυτα απαραίτητη: σε μια αγροτική περιοχή που τώρα ειδικά μαστίζεται από την οικονομική κρίση και όπου οι νέοι ψάχνουν απεγνωσμένα διεξόδους. Οι ημερίδες αυτές φιλοδοξούν να παράξουν γνώση, πληροφόρηση και προβληματισμό. Οι εισηγητές των ημερίδων είναι επιλεγμένοι τεχνοκράτες, κορυφαίοι γνώστες του αντικειμένου, που μπορούν να αναπτύξουν τα θέματα εκλαϊκευμένα, χωρίς όμως να θυσιάζουν την επιστημονική εγκυρότητα που είναι απαραίτητη.

Συμμετέχουν αγρότες, συνεταιριστές, επιχειρηματίες και επαγγελματίες του χώρου, με πείρα, βαθιά γνώση και εμπεριστατωμένη άποψη. Οι ημερίδες κυρίως απευθύνονται στους νέους ‐ στοχεύοντας στην επανεκκίνηση των νέων ‐ και μέσω αυτής στην επανεκκίνηση της γεωργίας και της ανάπτυξης.

Η Ημερίδα για την αειφόρο αγροτική ανάπτυξη και την αγροτική πολιτική
Στην εφετινή Ημερίδα θα αναπτυχθεί το θέμα της αειφορίας από διαφορετικές πλευρές, θα παρουσιαστεί και θα γίνει συζήτηση για την νέα Kοινή Aγροτική Πολιτική (ΚΑΠ) και την λεγόμενη «Πράσινη Συμφωνία» (ΠΣ). Η ΠΣ της Ευρωπαϊκής Ένωσης (EE) έχει τον φιλόδοξο στόχο να μετατρέψει την ΕΕ σε μια οικονομία που χρησμοποιεί τους πόρους αποδοτικά ‐ ενώ είναι ταυτόχρονα ανταγωνιστική, δεν θα έχει καθαρή έκκλιση αερίων θερμοκηπίου και η όποια οικονομική ανάπτυξη θα είναι αποσυνδεδεμένη από την χρήση των πόρων.

Είναι έτοιμη η Ελληνική διοίκηση και αγροτική οικονομία για τις νέες αυτές προκλήσεις;

Μήπως αυτές φέρνουν και ευκαιρίες επένδυσης και επιχειρηματικότητας;

Ειδικοί από τους χώρους της έρευνας, της επιχειρηματικότητας αλλά και της εφαρμοσμένης πολιτικής, θα
παρουσιάσουν τις γνώσεις και τις δράσεις τους και θα συνομιλήσουν με τους συμμετέχοντες.
Θέματα:
● αειφορία ● νέα κοινή αγροτική πολιτική ● περιφερειακή ανάπτυξη ● πράσινη συμφωνία ● επιχειρηματικότητα και αειφορία ● βιοποικιλότητα ● πανεπιστήμιο και έρευνα ● αειφορία και κοινωνία ● νέοι και νέα γεωργία

Δομή: Ομιλίες, σύντομες παρεμβάσεις, πάνελ, ανοιχτές Συζητήσεις
Βεβαιώσεις: Θα εκδοθούν επίσημες βεβαιώσεις παρακολούθησης σε όσους το επιθυμούν

ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΕΣ:
Μαρία Παπαϊωαννίδου τηλ: 6946992060 papa.iom@hotmail.com
Γιώργος Πεγιούδης τηλ: 6972317917 pegioudis.george3@gmail.com
Κώστας Καραντινινής τηλ: 6978639503 karantininis.konstantinos@slu.se