Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Φεύγουν σήμερα οι Βρετανοί από την Ε.Ε. (και κάποιοι πρέπει να σκεφτούν πολύ)

μετά από τρικυμιώδη σχέση και δυο δημοψηφίσματα

Μετά από 47 χρόνια (και μια “συγκατοίκηση” που είχε – όπως όλες οι συγκατοικήσεις – τα πάνω και τα κάτω της) η Μεγάλη Βρετανία αποχωρεί τα μεσάνυχτα ώρα Ελλάδας της 31ης Ιανουαρίου από την Ευρωπαϊκή Ένωση.
Το μεγάλο αβαντάζ των Βρετανών, που τους έδωσε μια σχετική ευκολία στα της αποχώρησής τους, ήταν το γεγονός ότι παζάρευαν από το 1992 (Συνθήκη Μάαστριχτ) για το νόμισμά τους, το οποίο το 2002 το κράτησαν (και δεν είχαν μια ακόμη πιο περίπλοκη σχέση με την ΕΕ).


Τα προβλήματα μέχρι την 31η Ιανουαρίου – πραγματικά ή τεχνητά – ήταν πολλά. Και ακόμη δεν έχει τελειώσει οριστικά το θέμα αλλά θα λυθεί μέσα στους επόμενους μήνες, όταν η ΕΕ και η Βρετανία θα κληθούν ώστε να αποφασίσουν ποια ακριβώς θα είναι η ακριβής μελλοντική τους σχέση.
Επίσης, ακόμη δεν έχουν κλείσει οριστικά τα “ενδοοικογενειακά” προβλήματα (π.χ. με τη Σκωτία ή τη Βόρεια Ιρλανδία).

Εν αναμονή λοιπόν όλων των εξελίξεων, που μόλις κλείσουν θα σημάνουν το οριστικό τέλος της σχέσης που από την 1η Ιανουαρίου του 1973 μέχρι τις 31 Ιανουαρίου 2020 είχαν η Μεγάλη Βρετανία και η Ευρωπαϊκή Ένωση.

Σημείωση 1η:

η ΕΕ εδώ και καιρό έχει μπει σε μια διαδικασία με την οποία θέλει να… “υπενθυμίσει” στα κράτη-μέλη και στους πολίτες τους πως αν αποφασίσουν να φύγουν από το μαντρί (όπως το Ηνωμένο Βασίλειο) θα τους φάει ο λύκος και θα τους κοστίσει και πολύ.

Είναι μια καλή ευκαιρία για όλους η 31 Ιανουαρίου του 2020. Μια ευκαιρία ώστε να αρχίσουν οι πολίτες της ΕΕ να κάνουν αποτίμηση της παραμονής τους στην ΕΕ. Αν τελικά συμφέρει να είναι μέλη σε μια Ένωση που είναι σαθρή και υποταγμένη σε συμφέροντα και πολιτικές συγκεκριμένων χωρών, που είναι ανυπόληπτη διπλωματικά και στρατιωτικά ως δύναμη σε παγκόσμιο επίπεδο και το μόνο που επιδεικνύει όταν τα μέλη της το έχουν ανάγκη είναι “τον δασκαλάκο που έχει μέσα της” και όχι την απαιτούμενη εταιρική αλληλεγγύη…

Σημείωση 2η – για την Ιστορία:
να σημειωθεί πως η τρικυμιώδης σχέση της Βρετανίας με την ΕΕ δεν χαρακτηρίστηκε μόνο από ένα δημοψήφισμα αλλά από δυο:

ένα το 1975, στο οποίο το ερώτημα ήταν αν “Νομίζετε ότι το Ηνωμένο Βασίλειο πρέπει να παραμείνει στην Ευρωπαϊκή Κοινότητα (Κοινή Αγορά);;” – τότε το 67,23% είχε ταχθεί υπέρ της παραμονής

ένα το 2016, στο οποίο το ερώτημα ήταν “Πρέπει το Ηνωμένη Βασίλειο να παραμείνει μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης ή να εγκαταλείψει την Ευρωπαϊκή Ένωση;” – το 51,89% είχε ταχθεί κατά της παραμονής.