Κατηγορίες
περιβάλλον

Δυο εκδηλώσεις για την Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων (2 Φεβρουαρίου)

Την Κυριακή 2 Φεβρουαρίου, Παγκόσμια Ημέρα Υγροτόπων, στο Καλοχώρι Θεσσαλονίκης θα πραγματοποιηθούν δύο παράλληλες εκδηλώσεις.

Στις 11 το πρωί, θα πραγματοποιηθεί στο 1ο Δημοτικό Σχολείο ημερίδα με τίτλο «Η ανεξερεύνητη ζωή μας δίπλα στον υδροβιότοπο» με τη διοργάνωση της εθελοντικής ομάδας Κόκκινος Δρόμος.

Στην ημερίδα θα συμμετέχει ο Φορέας Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου με ομιλία-παρουσίαση με θέμα «Εθνικό Πάρκο Δέλτα Αξιού και νέες περιοχές ευθύνης», από την υπεύθυνη επικοινωνίας, Λία Παπαδράγκα.

Επίσης, η υπεύθυνη του του Τομέα Ενημέρωσης, Εκπαίδευσης και Ερμηνείας Περιβάλλοντος του Ελληνικού Κέντρου Βιοτόπων Υγροτόπων (ΕΚΒΥ), θα μιλήσει με θέμα «Υγρότοποι, οικοσυστήματα πολύπλευρης σπουδαιότητας για τη φύση και τον άνθρωπο», ενώ ο αρχαιολόγος Κώστας Βουδούρης θα μιλήσει για το «Οικομουσείο κάμπου Θεσσαλονίκης». Καθόλη τη διάρκεια της εκδήλωσης θα υπάρχει ειδικό πρόγραμμα για τα παιδιά με θέμα το περιβάλλον.

Η Κίνηση Εθελοντών Πολιτών Κόκκινος Δρόμος αποτελεί μία εθελοντική ομάδα με περιβαλλοντικό και πολιτιστικό χαρακτήρα με έδρα το Καλοχώρι. Όπως αναφέρουν στην ανακοίνωσή τους, «το όνομα δεν είναι τυχαίο, αφού ο κόκκινος δρόμος, δηλαδή ο δρόμος που οδηγεί στο παράκτιο μέτωπο του Καλοχωρίου διαμέσου της λιμνοθάλασσας, είναι αφενός ένα από τα πιο όμορφα τοπία που έχει να αναδείξει το Καλοχώρι, αλλά από την άλλη από μόνο του αποτελεί ένα ιδιαίτερα ξεχωριστό οικοσύστημα το οποίο είναι προστατευόμενη περιοχή Natura 2000».

Την ίδια μέρα, στις 12 το μεσημέρι, θα εγκαινιαστεί έκθεση φωτογραφίας που διοργανώνει η Βιβλιοθήκη Καλοχωρίου, στο κτίριο της Βιβλιοθήκης, με τη συνεργασία της φωτογραφικής ομάδας «Φωτογραφικά κλικ» και με την υποστήριξη του Κοινωνικού Πολιτιστικού Οργανισμού Δήμου Δέλτα (ΚΠΟΔΔ) και του Φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου. Οι επισκέπτες της έκθεσης θα έχουν την ευκαιρία να απολαύσουν εικόνες με θέματα από την άγρια ζωή και το φυσικό περιβάλλον της Λιμνοθάλασσας Καλοχωρίου, όπως τις αποτύπωσαν η φωτογράφοι στις συχνές εξορμήσεις τους.
Η έκθεση, με τίτλο «19 ματιές στον υδροβιότοπο Καλοχωρίου» θα παραμείνει ανοιχτή για το κοινό έως και τις 9 Φεβρουαρίου.