Κατηγορίες
γνωρίζατε ότι στήλες

Γνωρίζατε ότι….

… για να βαφεί ένα αεροπλάνο απαιτούνται από λίγες μέρες μέχρι και 2 εβδομάδες;;;
Και γιατί οι εταιρίες προτιμούν λευκά αεροσκάφη;;


Όσον αφορά τη διαδικασία της βαφής:
Όλα είναι θέμα μεγέθους (!!!), σίγουρα. Για να βαφεί όμως κάποιο από τα πιο διαδεδομένα μεταξύ των εταιρίων αεροσκάφος – για παράδειγμα ένα Boeing 737 ή ένα Airbus A320, χρειάζονται περίπου 2 εβδομάδες και ένα ποσό μεταξύ 90.000 και 250.000 ευρώ (ανάλογα με τον αριθμό των χρωμάτων και με το ποια χρώματα επιλέγονται).

Βασική προϋπόθεση είναι να φύγει από το σκάφος η προηγούμενη βαφή, επειδή πρόκειται για ένα βάρος απ’ το οποίο κάθε αεροσκάφος θα πρέπει να απαλλάσσεται για οικονομικούς κυρίως λόγους (λιγότερο βάρος, λιγότερα καύσιμα, μικρότερο κόστος λειτουργίας).

Οι εταιρίες επιλέγουν να βάφουν τα αεροπλάνα τους κάθε 7 με 10 χρόνια.

Γιατί πολλές εταιρίες επιλέγουν το λευκό χρώμα για τα αεροσκάφη τους;;
Οι πιο πολλές αεροπορικές εταιρίες επιλέγουν να χρησιμοποιούν λευκό χρώμα για να βάψουν το μεγαλύτερο μέρος της επιφάνειας των αεροσκαφών τους.

Κυρίως επειδή (εκτός του ότι το λευκό χρώμα αντανακλά το φως πολύ καλύτερα από οποιοδήποτε άλλο χρώμα) μελέτες έχουν δείξει πως το λευκό χρώμα ξεθωριάζει πιο δύσκολα μετά από την έκθεσή του ψηλά στην ατμόσφαιρα, επειδή βοηθά στο πιο εύκολο εντοπισμό προβλημάτων στην άτρακτο του σκάφους, ενώ μελέτες έχουν δείξει πως τα πουλιά ξεχωρίζουν πιο εύκολα ένα λευκό αεροσκάφος (άρα αποφεύγονται ατυχήματα που συνδέονται με σμήνη πουλιών).