Κατηγορίες
διάφορα

Ένας ιδιαίτερος “Σκαραβαίος” που πουλήθηκε για 70.000 ευρώ

Κάποιοι λένε πως είναι ένα έργο τέχνης. Κάποιοι άλλοι σίγουρα το παρομοιάζουν με το… σεμέν της γιαγιάς. Σίγουρα όλοι συμφωνούν όμως σε κάτι: πως ο Rafael Esparza-Prieto ήταν πραγματικός καλλιτέχνης.

Η ιστορία του με δυο κουβέντες: αυτός σιδηρουργός, που εργάζονταν ταυτόχρονα και σε κατάστημα ανταλλακτικών αυτοκινήτων σε Μεξικό. Ο ιδιοκτήτης του καταστήματος του ζητά να φτιάξει έναν διαφημιστικό “σκαραβαίο” από σφυρήλατο σίδηρο. Τον φτιάχνει.

Αυτό που έφτιαξε το βλέπει κάποιος από το εργοστάσιο της Wolkswagen που περνούσε απ’ έξω, το συζητάνε στην εταιρία και του ζητάνε να φτιάξει και άλλα παρόμοια, ως διαφημιστικά για τους Ολυμπιακούς του 1968 (που έγιναν στην πόλη του Μεξικού).

Με τα πολλά η φήμη του Μεξικανού σιδηρουργού-καλλιτέχνη απλώνεται όπου υπάρχει τρέλα για τα “σκαθάρια” (παγκόσμια δηλαδή), αυτός φτιάνει και άλλα κλπ κλπ κλπ.
Υπολογίζουν πως κατασκεύασε 23 τέτοια αυτοκίνητα, ένα εκ των οποίων – που δημιουργήθηκε “επάνω” σε έναν σκαραβαίο του 1970 – δημοπρατήθηκε πρόσφατα στην Αμερική έναντι του ποσού των 78.400 δολαρίων (περίπου 70.500 ευρώ).

 

οι φωτογραφίες είναι από το RM Sotheby’s