Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Σύστημα Υγείας και Ασφαλιστικό: μας δουλεύουν ή δεν υπάρχει επαφή με την πραγματικότητα;;;

Είτε μας δουλεύουν κανονικά είτε δεν έχουν επαφή με την πραγματικότητα.

Απ’ τη μια μας λένε ότι ετοιμάζεται ένα από τα καλύτερα ασφαλιστικά συστήματα. Απ’ την άλλη μας λένε ότι ετοιμάζεται ανασυγκρότηση και στο Σύστημα Υγείας.

Δύσκολα πεδία και τα δυο (τα οποία το Κράτος πρέπει να παρέχει ΔΩΡΕΑΝ και ΧΩΡΙΣ ΟΡΟΥΣ ΚΑΙ ΠΡΟΫΠΟΘΕΣΕΙΣ), για πολύ συγκεκριμένους λόγους:

Το ασφαλιστικό – όσα χρήματα κι αν υπάρχουν… – συνδέεται άρρηκτα με το δημογραφικό. Κι όταν οι μελέτες δείχνουν ότι ο πληθυσμός της χώρας θα συρρικνωθεί επικίνδυνα (στα 8 εκατομμύρια υπολογίζονται οι Έλληνες μέχρι το 2050-2060), τότε είναι εξαιρετικά απίθανο, αν όχι ακατόρθωτο, να λυθεί με… ασπιρίνες το τοξικό ασφαλιστικό σύστημα. Φυσικά παίζει το ενδεχόμενο να ιδιωτικοποιηθούν τα πάντα σε συνδυασμό με το βγαίνουν οι εργαζόμενοι στη σύνταξη στα 85!!!

Στο Εθνικό Σύστημα Υγείας η κατάσταση είναι μια από τα ίδια. Όσο δεν πέφτουν λεφτά, όσο δεν γίνονται προσλήψεις προσωπικού, όσο δε βελτιώνεται η παροχή ξενοδοχειακών υπηρεσιών, ιατρικών μηχανημάτων και υποδομών, τόσο δεν υπάρχει περίπτωση να γίνει κάτι. Κάτι μνημονιακοί σχεδιασμοί για διαχωρισμό του Συστήματος Υγείας και απόδοση μέρους στην Τοπική Αυτοδιοίκηση μόνο ως ανέκδοτο ακούγονται αφού οι Δήμοι έχουν τα φράγκα ούτε για τα αυτονόητα και συνεχείς περικοπές! Φυσικά και εδώ παίζει άλλο σενάριο, αυτό της πλήρους ιδιωτικοποίησης (αφού ακόμη και με τη σημερινή κατάσταση αν έχεις λεφτά γίνεσαι καλά, αν δεν έχεις δεκάρα πουλάς κανά σπίτι ή καναν νεφρό για να σωθείς).

 

Κρατήστε τα παραπάνω, θα χρειαστούν στο άμεσο μέλλον.