Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά

Σωστές κινήσεις από την Ελληνική Διπλωματία

Την καλύτερη κίνηση έκανε η Ελληνική πλευρά σε δυο περιπτώσεις στις οποίες η Τουρκία και ο Ερντογάν μας την είχαν στημένη (κατά το κοινώς λεγόμενο).

Οι Τούρκοι έχουν ξεφύγει και εμείς αυτό που έπρεπε να κάνουμε μέχρι τώρα το έχουμε πράξει:

1. στείλαμε μήνυμα στη διεθνώς αναγνωρισμένη κυβέρνηση της Λιβύης πως αν συνεχιστεί η παρωδία με το “Μνημόνιο Κατανόησης” (MoU) τότε ο πρεσβευτής της θα πρέπει να θεωρείται ως ανεπιθύμητος.
Ο Λίβυος αξιωματούχος κλήθηκε στο Υπουργείο Εξωτερικών, όπου του ανακοινώθηκε ότι σε περίπτωση που δεν γνωστοποιήσει το περιεχόμενο του MoU μεταξύ Άγκυρας και Τρίπολης για τις θαλάσσιες ζώνες άμεσα τότε θα απελαθεί από την Ελλάδα.

2. στείλαμε μήνυμα στην Τουρκία ότι πρέπει να σταματήσει πλέον την προσπάθεια να παρουσιάζεται ως η χώρα που ακολουθεί κατά γράμμα το διεθνές δίκαιο – ενώ στην ουσία είναι η μόνη στην περιοχή που το παραβιάζει καθημερινά και συνειδητά. Στο πλαίσιο αυτό εντάσσεται προφανώς η κίνηση του Έλληνα Υφυπουργού Περιβάλλοντος να αποχωρήσει από την τελετή εγκαινίων του αγωγού φυσικού αερίου TANAP που έγινε στα Ύψαλα της Τουρκίας, διαμαρτυρόμενος για δηλώσεις του Τούρκου Προέδρου.

Αυτό που φαίνεται πως πλέον έχει μπει στο σχεδιασμό είναι να πάρουμε λίγο “πιο ζεστά” το θέμα των συνεργασιών με Αίγυπτο, Κύπρο και Ισραήλ και να προχωρήσουν πράγματα που –  για λόγους που σχετίζονται με την Τουρκία (που το έχει τερματίσει διπλωματικά) – έχουν “παγώσει” από ένα σημείο και μετά…