Κατηγορίες
Δήμος Αλεξάνδρειας Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Με συγχαρητήρια, μικροεντάσεις και ρωγμές οι συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Τρία ήταν τα σημεία που αξίζουν επισήμανσης στις συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου Αλεξάνδρειας που πραγματοποιήθηκαν τη Δευτέρα 16 Δεκεμβρίου.

Τα συγχαρητήρια (και οι ευχές για μια καλή θητεία) πήγαν στον πρώην πρόεδρο του ΔΣ Δημήτρη Ράπτη, που ορίστηκε από τον δήμαρχο στη θέση του Γενικού Γραμματέα του Δήμου – δείτε ΕΔΩ την ανάρτηση που είχαμε το πρωί της Δευτέρας. Οι παρατάξεις φάνηκαν θετικές στο διορισμό Γενικού Γραμματέα. Αναμφίβολα πρόκειται για μια επιτελική θέση. Σημαντική. Αν Γκυρίνης και Ράπτης τη χρησιμοποιήσουν σωστά, πλήρως και προσεκτικά, τότε τα αποτελέσματα θα φανούν σύντομα.

Απ΄την άλλη είχαμε τις καθιερωμένες πλέον μικροεντάσεις μεταξύ Κιρκιλιαννίδη και Πανταζόπουλου (που τείνουν να γίνουν γραφικές), σχετικά με το ρόλο του δεύτερου στη διοίκηση. Ο εκτελών χρέη αρχηγού της παράταξης της μείζονος αντιπολίτευσης για μια ακόμη φορά ρώτησε τον Α. Πανταζόπουλο σχετικά με το ρόλο της παράταξης του στα διοικητικά.

Λανθασμένα ρώτησε, είναι η άποψή μου. Γιατί ο Πανταζόπουλος απάντησε για πολλοστή φορά ξεκάθαρα, έστω και με λόγο που δεν είναι ξεκάθαρα πολιτικός αλλά θυμίζει ώρες-ώρες ευχολόγιο: υπάρχει μια μετεκλογική συνεργασία με συμμετοχή συμβούλων σε θέσεις διοίκησης.

Όσο για το πως θα πρέπει να βλέπει ο ίδιος ο Κιρκιλιαννίδης τα μέλη της τρίτης σε δύναμη παράταξης, για αυτό αδίκως ρωτάει τον Αργύρη Πανταζόπουλο: δεν χρειάζεται ερώτημα, αφού σύμβουλοι της παράταξης του απαντούν στις συνεδριάσεις του ΔΣ με την ιδιότητα που έχουν (αντιδήμαρχοι, πρόεδροι κλπ), αφού εκπροσωπούν το Δήμο εκτός, αφού στην κοινωνία μιλάνε ως μέλη της διοίκησης κλπ κλπ.  Το αν καταλαμβάνουν θέσεις αντιπολίτευσης σε όργανα ή νομικά πρόσωπα του Δήμου (γιατί αυτό στην ουσία ρωτάει ο Κιρκιλιαννίδης), είναι άλλο ζήτημα.

Όσον αφορά τις ρωγμές (που αναφέρω στον τίτλο της ανάρτησης), αυτές σχετίζονται με τις ψήφους που πέρασε ο προϋπολογισμός. Γιατί κατά την ψήφιση του προϋπολογισμού οι ψήφοι δεν ήταν όσοι αναμένονταν, αλλά περισσότερες.
Αυτό λοιπόν που πρέπει να σημειωθεί όμως είναι ότι τελικά ο προϋπολογισμός του 2020 στο σύνολό του ψηφίστηκε από τις παρατάξεις Γκυρίνη και Πανταζόπουλου καθώς και από τη σύμβουλο της παράταξης του Μ. Χαλκίδη, Ελένη Λαφαζάνη (ενώ η πλειοψηφία των δημοτικών συμβούλων ψήφισε τις ανελαστικές δαπάνες).

Το σίγουρο είναι πως σε ένα τόσο σημαντικό θέμα υπάρχει μια ψήφος από την παράταξη Χαλκίδη που δεν συμβαδίζει με τις υπόλοιπες. Επίσης όμως σίγουρο είναι πως δεν σημαίνει και τίποτε αυτό, όπως ας πούμε την οριστική απομάκρυνση της συμβούλου από την παράταξη με την οποία εξελέγη. Αυτό γίνεται με μια δήλωση, για παράδειγμα.
Ας μη βιαστούν λοιπόν κάποιοι να βγάλουν συμπεράσματα από νωρίς κι ας αναμένουν πρώτα τις εξελίξεις…