Κατηγορίες
βιομηχανία Οικονομία Πλατύ

Το νωρίτερο την άνοιξη λειτουργικό το εργοστάσιο της ΕΒΖ στο Πλατύ – βιοαέριο και ζωοτροφή η παραγωγή του 2019

Γεωργιάδης: “φέτος βιοαέριο, του χρόνου ζάχαρη. Δεν ελέχθη ποτέ κάτι άλλο. Ο σούπερμαν να πάρει το εργοστάσιο, φέτος δε βγάζει ζάχαρη.”

Το εργοστάσιο της Ελληνικής Βιομηχανίας Ζάχαρης, στο Πλατύ, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Παρασκευής 15 Νοεμβρίου ο υπουργός Ανάπτυξης και Επενδύσεων Άδωνις Γεωργιάδης.

Στην ενημερωτική συνάντηση που έγινε στα γραφεία της επιχείρησης (που εσχάτως έχει ενοικιαστεί σε ιδιώτη) παρευρέθηκαν, εκτός του υπουργού, ο υφυπουργός, ο ενοικιαστής των εγκαταστάσεων, ο διευθυντής του εργοστασίου, ο πρόεδρος της Συνεταιριστικής Τράπεζας, υπηρεσιακοί παράγοντες, εκπρόσωποι των εργαζομένων και εκπρόσωποι των τευτλοπαραγωγών και τευτλοεξαγωγέων.

Παρά το γεγονός ότι η ενοικίαση της ΕΒΖ φαίνονταν ως η μοναδική λύση για την απορρόφηση της φετινής παραγωγής, από όσα διημείφθησαν στη συνάντηση φάνηκε ότι υπάρχουν προβλήματα και πως τα πράγματα για τους εμπλεκόμενους στον πρωτογενή τομέα δεν είναι όπως παρουσιάζονταν από διάφορους πριν την υπογραφή της όποιας συμφωνίας για την επαναλειτουργία της ΕΒΖ.
Αξίζει να σημειωθεί πως την ημέρα που ανακοινώνονταν η συμφωνία ενοικίασης στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη οι παραγωγοί δήλωναν (και διαδήλωναν) στα γραφεία της ΕΒΖ ότι η συμφωνία δεν είναι ξεκάθαρη όσον αφορά τα σημεία στα οποία αυτοί εμπλέκονται (απορρόφηση της παραγωγής, τρόποι αποπληρωμής τους κλπ).

Ο υπουργός στη δική του παρέμβαση είπε πως δεν υπήρχε άλλη λύση από αυτήν που επελέγη τελικά ενώ είπε πως το planb είναι αυτό που τελικά θα τεθεί σε ισχύ: το εργοστάσιο δεν θα παράξει φέτος ζάχαρη αφού χρειάζονται το λιγότερο 4-5 μήνες για να γίνει λειτουργικό.

Σε συνάντηση που έγινε στο εντευκτήριο του εργοστασίου μεταξύ του ιδιώτη που ενοικίασε την ΕΒΖ και ανθρώπων που ασχολούνται με την τευτλοπαραγωγή, ερωτηθείς ο πρώτος για το εάν έχει αναλάβει την υποχρέωση να αγοράσει φέτος τα τεύτλα απάντησε ότι δεν έχει αναλάβει τέτοια υποχρέωση. Όπως είπε όμως, μεσολάβησε ώστε η φετινή παραγωγή να έχει πληρωμή καλύτερη από αυτή που πέτυχαν κάποιοι παραγωγοί (προφανώς σε ατομικές ή ομαδικές – με μικρό αριθμό συμμετεχόντων – συμφωνίες που είχαν). Επίσης δήλωσε πως παρόλα τα προβλήματα, έχει τη διάθεση για να στηρίξει την τευτλοκαλλιέργεια.

Από ότι φαίνεται λοιπόν η φετινή παραγωγή θα πάει για βιοαέριο ή ζωοτροφές, αφού έχει αποκλειστεί το ενδεχόμενο λειτουργίας του εργοστασίου για το επόμενο πεντάμηνο.

*οι φωτογραφίες από τις συναντήσεις είναι του Τ. Καμπάνη (avena.gr)