Κατηγορίες
διεθνή Κύπρος Τουρκία

Τουρκία – Πακιστάν: φιλία και συνεργασία ετών που δεν κρύβεται…

Η σημερινή ημέρα (15/11) κι ένα γεγονός αλλά και μια πρόσφατη είδηση που σχετίζεται με τις παραβιάσεις του ελληνικού εναέριου χώρου έφεραν στο νου μια χώρα, το Πακιστάν.

Η 15η Νοεμβρίου 1983 είναι η μέρα που η κατοχική δύναμη στην Κύπρο έθεσε σε εφαρμογή ένα από τα σημεία του σχεδίου της για διχοτόμηση του νησιού, μετά από την εισβολή του 1974. Οι Τούρκοι ανακήρυξαν ως ανεξάρτητη την κατεχόμενη περιοχή και δημιούργησαν τη λεγόμενη “Τουρκική Δημοκρατία της Βόρειας Κύπρου”. Είναι το γνωστό ψευδοκράτος.


Το “κράτος” αυτό από το 1983 και μετά μόνο μια χώρα το έχει αναγνωρίσει (αν και υπάρχουν και άλλες που πολύ θα το ήθελαν αλλά δεν το κάνουν): η Τουρκία. Για ελάχιστο χρονικό διάστημα επίσημα το είχαν αναγνωρίσει όμως το Μπαγκλαντές και το Πακιστάν. Το Πακιστάν μάλιστα ήταν η μοναδική χώρα που καταψήφισε το ψήφισμα 541/1983 του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ, το οποίο καλεί όλα τα κράτη να μην αναγνωρίζουν οποιοδήποτε κυπριακό κράτος άλλο από την Κυπριακή Δημοκρατία.

Η είδηση έχει να κάνει με τις καθημερινές πλέον παραβιάσεις του εθνικού εναέριου χώρου και των κανόνων εναέριας κυκλοφορίας στο FIR Αθηνών. Την Τετάρτη που μας πέρασε οι Τούρκοι έκαναν τα γνωστά. Είχαν όμως και παρέα: ένα αεροσκάφος των ενόπλων δυνάμεων του Πακιστάν.
Πακιστανικό αεροσκάφος ναυτικής συνεργασίας τύπου P-3, που συμμετείχε σε άσκηση που έκαναν οι Τούρκοι, αναγνωρίστηκε και αναχαιτίστηκε σύμφωνα με τους διεθνείς κανόνες από τα ελληνικά αεροσκάφη.

 

* δεκάδες είναι πάντως οι χώρες που έχουν “γραφεία διασύνδεσης” (ή όπως αλλιώς τα ονομάζουν) στα κατεχόμενα. Πολλές χώρες της ΕΕ (με τις οποίες η Κυπριακή Δημοκρατία είναι εταίρος), οι ΗΠΑ, η Αυστραλία, αρκετές αραβικές χώρες και χώρες της κεντρικής Ασίας.