Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας Δήμος Αλεξάνδρειας

Τέλη καθαριότητας και φωτισμού: εξίσωση ναι – αλλά εξίσωση αναλογικά παντού (και σε υπηρεσίες και παροχές)

Την εξίσωση των ανταποδοτικών δημοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού μεταξύ όλων των δημοτικών ενοτήτων του Δήμου Αλεξάνδρειας – με ταυτόχρονη αύξησή τους από 0,10 έως 0,35 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο – εισηγείται για το 2020 στο Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας η Οικονομική Επιτροπή του Δήμου που συνεδρίασε την Τρίτη 5 Νοεμβρίου 2019.

Η πρόταση της Οικονομικής Επιτροπής εγκρίθηκε κατά πλειοψηφία. Υπερψήφισαν οι σύμβουλοι που στηρίζουν την διοίκηση του Δήμου (παρατάξεις Γκυρίνη και Πανταζόπουλου) ενώ καταψήφισαν οι σύμβουλοι των παρατάξεων της αντιπολίτευσης (οι οποίοι μεταξύ μας, αν ήταν στη διοίκηση και αυτοί θα υπερψήφιζαν).

Πάμε τώρα στο δια ταύτα:

Τι σημαίνει όμως εξίσωση (ή αλλιώς, τι θα πληρώνουμε);;

Η εξίσωση πρακτικά σημαίνει αύξηση των συγκεκριμένων τελών σε όλες τις δημοτικές ενότητες, μέχρι του ποσού του 1,40 ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο.

Κάδος απορριμμάτων χρήματα ανακύκλωση επεξεργασία

Συγκεκριμένα:

• στη Δ.Ε. Αλεξάνδρειας από 1,20 ευρώ που ήταν θα αυξηθεί κατά 16,7% (δηλαδή κατά 0,20 ευρώ)
• στη Δ.Ε. Αντιγονιδών από 1,05 ευρώ που ήταν θα αυξηθεί κατά 33,3% (δηλαδή κατά 0,35 ευρώ)
• στη Δ.Ε. Μελίκης από 1,30 ευρώ που ήταν θα αυξηθεί κατά 7,70% (δηλαδή κατά 0,10 ευρώ)
• στη Δ.Ε. Πλατέος από 1,05 ευρώ που ήταν θα αυξηθεί κατά 33,3% (δηλαδή κατά 0,35 ευρώ)

Για παράδειγμα, ένα σπίτι 100 m2 στο Πλατύ που πλήρωνε 105 ευρώ για τέλη καθαριότητας και φωτισμού τώρα θα πληρώνει 140 ευρώ ή ένα σπίτι στην Αλεξάνδρεια επίσης 100 m2 που πλήρωνε 120 ευρώ το 2020 θα πληρώνει 140 ευρώ.

Τι σημαίνει όμως ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΗ εξίσωση;;

Μέχρι εδώ ας πούμε όλα καλά. Ας πούμε ότι έπρεπε να εξισωθούν τα τέλη. Όλα για όλους στα ίσα.δημοτικός φωτισμός
Όμως θα είναι έτσι πραγματικά;;

– Το απορριμματοφόρο θα περνάει με την ίδια συχνότητα  – σχετική, βάσει το όγκου απορριμμάτων και των πραγματικών αναγκών – από τη Βετσοπούλου αλλά και από το Νεοχώρι ή από τη Μελίκη;;

Αποδεκτό το πρόβλημα με τον ΣΜΑ, με τα… ταξίδια των απορριμματοφόρων στα Γιαννιτσά κλπ κλπ. Όμως αναλογικότητα θα υπάρχει στην αποκομιδή ή θα οι δημότες θα τη βλέπουν μόνο στα λεφτά που θα πληρώνουν;;;

Ο δημοτικός φωτισμός θα είναι αναλογικά ο ίδιος παντού;;; Στα Τρίκαλα πχ υπάρχουν ορισμένα στενά με εξαιρετικό φωτισμό led. Ή στην Αλεξάνδρεια υπάρχουν σημεία που περνάς κλωστή απ’ τη βελόνα στο χαλαρό. Όμως στο Καμποχώρι ή στην Ξεχασμένη ή στον Πρόδρομο υπάρχουν στενά που τα βράδια θυμίζουν στοά σε εγκαταλελειμμένο ορυχείο του Βελγίου.

Να σημειωθεί και κάτι άλλο: ο προϋπολογισμός για καθαριότητα και ηλεκτροφωτισμό αυξάνεται για το 2020 και θα ανέλθει στα 2.730.000 ευρώ. Ας ελπίσουμε ότι η διαφορά σε σχέση με την προηγούμενη περίοδο θα σημάνει αύξηση των εργαζομένων στον τομέα της καθαριότητας, θα σημάνει πιο γρήγορη εξυπηρέτηση στην αντικατάσταση καμμένων λαμπτήρων του δημοτικού φωτισμού κλπ κλπ κλπ

Η απόφαση της Οικονομικής Επιτροπής θα αποσταλεί στο Δημοτικό Συμβούλιο προς έγκριση ή απόρριψη.