Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά ΗΠΑ Ρωσία Τουρκία

Οι Τούρκοι δοκιμάζουν τα ραντάρ των S-400

Στην ενεργοποίηση των ραντάρ των συστοιχιών των τουρκικών S-400 και στις δοκιμές που κάνουν οι Τούρκοι πετώντας τα F-16 αναφέρονται πολλά ελληνικά και διεθνή ΜΜΕ.

Κάποιοι το παίζουν… έκπληκτοι επειδή οι Τούρκοι ξεκίνησαν να δοκιμάζουν το ρώσικο σύστημα (και φυσικά ακόμη πιο “έκπληκτοι” πρέπει είναι αυτοί που πίστευαν ότι οι… ομόδοξοι Ρώσοι θα ήταν μαζί μας και θα παρατούσαν τους Τούρκους).
Οι Τούρκοι δεν αγόρασαν το σύστημα S-400 απ’ τη Ρωσία για να το αφήσουν να σκουριάζει κάπου.

Τα ουκ ολίγα χρήματα που κόστισε το σύστημα πρέπει “να πιάσουν τόπο”. Κι η αγορά δεν έγινε στο ξακάρφωτο, έγινε στο πλαίσιο μιας ευρύτερης συνεργασίας που έχει εμπορικές, τεχνολογικές, στρατιωτικές πλευρές.

Το θέμα είναι πως εμείς θα μπορέσουμε να εκμεταλλευτούμε προς όφελος της χώρας μας αυτή την (δύσκολη) κατάσταση. Ο Τράμπ και η παράλογη πολιτική του είναι ένα θέμα.

Όμως η μεταστροφή του κλίματος στις ΗΠΑ πρέπει να είναι ασταμάτητα στο επίκεντρο του ενδιαφέροντος της Ελλάδας, μια που οι μηχανισμοί στις ΗΠΑ αντιλαμβάνονται εδώ και καιρό – σε αντίθεση με τον Τράμπ – ότι η μόνες χώρες με τις οποίες έχουν κοινά συμφέροντα είναι η Ελλάδα και η Κύπρος. Η Τουρκία έχει επιλέξει τη δική της ρότα…