Κατηγορίες
βουλευτές Ημαθία Μπαρτζώκας Τάσος

Μπαρτζώκας στη Βουλή για την Αναθεώρηση του Συντάγματος: “κορυφαία στιγμή”

Στη Βουλή τοποθετήθηκε ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας επί των προτεινόμενων υπό αναθεώρηση διατάξεων, που αφορούν το καθεστώς ασυλίας των βουλευτών και την ποινική δίωξη των μελών της Κυβέρνησης.

Στην ομιλία του ο βουλευτής τόνισε ότι έχει έρθει η στιγμή να αποκατασταθεί η τιμή και αξιοπιστία της πολιτικής. Υποστήριξε δε, ότι τα φυσικά πρόσωπα που καλούνται να υπηρετήσουν το δημόσιο συμφέρον και να λάβουν δύσκολες αποφάσεις, δια της θεσμικής αρμοδιότητας τους, ορθώς προστατεύονται.

Ωστόσο, είναι σαφές ότι η προστασία αυτή δεν μπορεί να γίνει αντιληπτή ως κάλυψη «ημετέρων». Γι’ αυτό το λόγο, ο Τάσος Μπαρτζώκας τάχθηκε υπέρ της αυστηροποίησης των επικείμενων διατάξεων, καθώς η εμπειρία έχει δείξει ότι έχει γίνει κατάχρηση τους.

Υπενθυμίζεται ότι η προτείνουσα Βουλή, αξιολογώντας ότι στις σύγχρονες συνθήκες άσκησης κρατικών αρμοδιοτήτων εκλείπουν οι παράγοντες, που δικαιολογούν την ύπαρξη ενισχυμένων εγγυήσεων για την προστασία των βουλευτών, συμφώνησε με ευρεία συναίνεση την αναθεώρηση του λεγόμενου «ακαταδίωκτου». Επίσης, κρίθηκε ότι ο σύντομος χρόνος που επιφυλάσσει το υπάρχον Σύνταγμα για την άσκηση ποινικής δίωξης κατά Υπουργών είναι ασυμβίβαστος, τόσο με το περί δικαίου αίσθημα των πολιτών, όσο και με το σκοπό που επεδίωκε ο συντακτικός νομοθέτης, ήτοι την αποφυγή διασυρμού των πολιτικών προσώπων.
Ως εκ τούτου, με την υπερψήφιση τους στις 25 Νοεμβρίου, η άδεια για τη δίωξη των βουλευτών επί αδικημάτων που δεν σχετίζονται με την πολιτική δραστηριότητα τους θα δίδεται υποχρεωτικά, ενώ καταργείται η προθεσμία για την άσκηση δίωξης για ποινικά αδικήματα των Υπουργών.

Ο βουλευτής δεν παρέλειψε να εκφράσει την απογοήτευση του για την «ατολμία» της εν λόγω αναθεώρησης, επιρρίπτοντας την ευθύνη στην προηγούμενη κυβερνητική πλειοψηφία. Συγκεκριμένα, επέκρινε την ιδεολογική αγκύλωση του ΣΥΡΙΖΑ, λόγω της εκ μέρους του απόρριψης εκσυγχρονιστικών προτάσεων που είχε καταθέσει η ΝΔ, αναφερόμενων σε δημοσιονομικά και ζητήματα παιδείας

Με αφορμή την τοποθέτηση του στη Βουλή επί της αναθεωρητικής διαδικασίας, ο Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:
«Η αναθεώρηση του Συντάγματος είναι μια κορυφαία στιγμή για τη συνταγματική και κοινωνική πραγματικότητα μιας χώρας. Η αναθεώρηση που συντελείται αυτό το διάστημα θα έπρεπε να αποδεικνύει ότι είμαστε σοφότεροι. Δυστυχώς, με ευθύνη της απελθούσας κυβέρνησης, αυτό δε συνέβη. Η επικείμενη αναθεώρηση δεν εμφανίζει δείγματα ότι κοιτάζουμε προς το μέλλον, στο μέλλον των παιδιών μας και της ανασυγκρότησης της χώρας. Βέβαια διορθώνουμε πολιτικά σφάλματα του παρελθόντος, και αυτό είναι σημαντικό.
Θεωρώ αυτονόητο ότι τα κρατικά όργανα πρέπει να προστατεύονται μόνο για να μπορούν να υπηρετούν το δημόσιο συμφέρον. Ούτε τις επιδιώξεις τους, ούτε τις σκοπιμότητες των εκάστοτε συμφερόντων. Το φορτίο της ευθύνης για αυτούς που καθορίζουμε το μέλλον το δικό μας και των επόμενων γενεών, είναι αναμφίβολα βαρύ. Πρωτίστως όμως είναι τιμητικό, γι’ αυτό και πρέπει να το σεβόμαστε.»