Κατηγορίες
βουλευτές Μπαρτζώκας Τάσος

Με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης συναντήθηκε ο Τ. Μπαρτζώκας

Αναζητώντας με επιμονή λύση στα χρόνια αλλά και τα έκτακτα προβλήματα του αγροτικού πληθυσμού της Ημαθίας, ο βουλευτής Τάσος Μπαρτζώκας συναντήθηκε με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Φωτεινή Αραμπατζή.

Βασικό θέμα της συνάντησης υπήρξε η αναζήτηση διεξόδου, στα προβλήματα που προέκυψαν στην παραγωγή ακτινιδίου, απόρροια της καταστροφής που υπέστη μεγάλο μέρος της, εξαιτίας του ακραίου παγετού της 8ης Ιανουαρίου 2019 στην Ημαθία.

Συγκεκριμένα, πολλοί παραγωγοί διαπίστωσαν, κατά την περίοδο της συγκομιδής των ακτινιδίων, ότι η ζημία στη σοδειά τους ήταν πολύ μεγαλύτερη από τις αρχικές εκτιμήσεις. Μάλιστα, ορισμένοι εξ αυτών, έκαναν λόγο για ακαρπία επί της ουσίας.
Η ενεργοποίηση του Τάσου Μπαρτζώκα υπήρξε άμεση και δραστική. Σε πρώτο επίπεδο, απέστειλε επιστολή προς την ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, γνωστοποιώντας το πρόβλημα. Εν συνεχεία, με τη δια ζώσης επικοινωνία με την Υφυπουργό, εξέθεσε τα επιμέρους ζητήματα του θέματος, όπως πχ την απουσία κινητοποίησης του ΕΛΓΑ ως προς τη διαδικασία καταγραφής, προκειμένου να εκτιμηθούν οι ζημίες στην παραγωγή. Συνέπεια τούτου, υπήρξε το ότι οι παραγωγοί έμειναν μετέωροι, έως ότου αποκαλυφθεί η πλήρης έκταση της ζημιάς .

Η υφυπουργός διεμήνυσε ότι θα προβεί σε όλες τις ενέργειες, ώστε να γίνουν πλήρως αντιληπτές οι συνθήκες, υπό τις οποίες δεν ενεργοποιήθηκε η διαδικασία αποζημιώσεων. Επιπλέον, συμφώνησε με τον Τάσο Μπαρτζώκα ότι η συμμετοχή των παραγωγών ακτινιδίων της Ημαθίας στη συνολική αγροτική παραγωγή του εν λόγω προϊόντος, είναι ιδιαίτερα σημαντική. Ως εκ τούτου, θα εξαντληθεί κάθε περιθώριο των διαθέσιμων χρηματοδοτικών εργαλείων, ώστε να μπορέσουν οι παραγωγοί να επανέλθουν στον αναπτυξιακό βηματισμό τους.

Επ’ ευκαιρίας της συνάντησης, ο βουλευτής δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στο ζήτημα των δασικών χαρτών και ειδικότερα, στη μεταβατική περίοδο έως ότου λυθεί το πρόβλημα οριστικά από το Υπουργείο Περιβάλλοντος & Ενέργειας. Ο Τάσος Μπαρτζώκας επεσήμανε το ότι οι καταβολές των ενισχύσεων από τον ΟΠΕΚΕΠΕ, για αγροτεμάχια που εκ παραδρομής χαρακτηρίζονται ως δασικά, ενώ έχουν νομίμως παραχωρηθεί από το Δημόσιο, πρέπει να συνεχίσουν να καταβάλλονται κανονικά στους παραγωγούς, ακόμα και αν εκκρεμεί η διόρθωση στο χαρακτηρισμό τους. Σε διαφορετική περίπτωση, θα πληγεί ανεπανόρθωτα, όχι μόνο το εισόδημα των παραγωγών, αλλά και οι αναπτυξιακές προοπτικές που ανοίγονται με τις νέες ευκαιρίες εξαγωγών.

Με την ευκαιρία της συνάντησης με την Υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης, κ Αραμπατζή, ο βουλευτής Ημαθίας Τάσος Μπαρτζώκας δήλωσε:
«Τα δίκαια αιτήματα των αγροτών της Ημαθίας είναι και δικά μου αιτήματα. Και οι επιδιώξεις τους είναι αυτές που χαράσσουν τις πολιτικές μου προτεραιότητες. Συνεπώς, η στήριξη μου για να ορθοποδήσουν και πάλι, μετά από την οικονομική κρίση, είναι απολύτως αδιαπραγμάτευτη,
Δεν πρέπει να ξεχνάμε, ότι η Νέα Δημοκρατία υποσχέθηκε να δώσει στους Έλληνες παραγωγούς τον χώρο που τους ανήκε διαχρονικά στην Ελλάδα, τον πρωταγωνιστικό. Δεν πρέπει να ξεχνάμε επίσης, ότι κατ΄ εξοχήν αγροτικές περιοχές όπως της Ημαθίας, είναι αυτές που όχι μόνο επλήγησαν περισσότερο από άλλες σε όρους εισοδήματος, αλλά αυτές που στήριξαν την περαιτέρω ανάσχεση της μείωσης του ΑΕΠ. Το σήμα αναγνωρισιμότητας της Ελλάδας είναι κυρίως τα τοπικά προϊόντα της και πίσω από αυτά, βρίσκονται οι άνθρωποι που τα παράγουν. Ας τα αναδείξουμε, ενισχύοντας τους»