Κατηγορίες
γνωρίζατε ότι

Γνωρίζατε ότι…

… ο πίνακας που πωλήθηκε πιο ακριβά από οποιονδήποτε άλλο σε δημοπρασία είναι ένας πίνακας που αποδίδεται στον Leonardo Da Vinci και φέρει την ονομασία Salvator Mundi;;

Φιλοτεχνήθηκε μέσα στην πρώτη δεκαετία του 16ου αιώνα και για πάρα πολλά χρόνια θεωρούνταν ως μια ακόμη αντιγραφή κάποιου έργου του Da Vinci.


Μετά από μια σειρά μεταπωλήσεων και προσπαθειών για την επαναφορά του πίνακα στην αρχική του κατάσταση, τελικά εκτιμήθηκε ότι ο πίνακας είχε όντως δημιουργηθεί από τον ίδιο τον Da Vinci.
Πωλήθηκε σε δημοπρασία από τον οίκο δημοπρασιών Christie’s, το 2017, έναντι του ποσού των 450,3 εκατομμυρίων δολαρίων.

 

Ως ακριβότερος πίνακας όλων των εποχών τη στιγμή αυτή θεωρείται ένας πίνακας που όλοι τον γνωρίζουμε, επίσης του Da Vinci. Η αξία της πασίγνωστης Mona Lisa δεν υπολογίζεται με βάση τις τιμές της αγοράς έργων τέχνης (αφού θεωρείται ανεκτίμητο έργο που δεν πρόκειται να πουληθεί ποτέ) αλλά με βάση ένα ασφαλιστικό συμβόλαιο του 1962.
Τότε ο πίνακας είχε ασφαλιστεί έναντι του ποσού των 100 εκατομμυρίων δολαρίων. Βάσει αυτού λοιπόν του συμβολαίου και με δεδομένα τον πληθωρισμό, την αξία του χρήματος αλλά και τις τάσεις της αγοράς έργων τέχνης, υπολογίζεται ότι η αξία σε χρήμα της Mona Lisa σήμερα ανέρχεται στο ποσό των 2,670 δισεκατομμυρίων δολαρίων περίπου.