Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γνωρίζατε ότι…

… το μπάντζι τζάμπινγκ (bungee jumping) ξεκίνησε από ένα απομονωμένο νησί του νότιου Ειρηνικού Ωκεανού, το Νησί της Πεντηκοστής;;;

Σύμφωνα με τον μύθο, όλα ξεκίνησαν όταν για λόγους ενδοοικογενειακής βίας μια γυναίκα μέλος τοπικής φυλής κρύφτηκε σε ένα δένδρο για να γλυτώσει από τον άνδρα της. Ανέβηκε σε ένα ψηλό δένδρο του νησιού, όμως ο σύζυγος την ανακάλυψε και ανέβηκε και αυτός.

Όσο αυτός όμως ανέβαινε η σύζυγος είχε δέσει στους αστραγάλους της σχοινιά φτιαγμένα από φλοιό και φύλλα και την ώρα που ο σύζυγος πλησίασε αυτή πήδηξε στο κενό για να σωθεί.
Ο σύζυγος ακολούθησε, χωρίς όμως να είναι δεμένος. Αποτέλεσμα; Ο θάνατος του συζύγου και η κατασκευή από τους άνδρες του νησιού ενός πύργου 30 περίπου μέτρων, ώστε να… προπονούνται στις πτώσεις στο κενό.

Με το πέρασμα του χρόνου το άλμα από τον πύργο που είχε κατασκευαστεί αποτελούσε και μια ένδειξη ανδρισμού και αποδεικτικό ενηλικίωσης. Ευτυχώς πλέον στο Νησί της Πεντηκοστής τα πράγματα έχουν αλλάξει και το bungee jumping είναι απλά μια ακόμη τουριστική ατραξιόν.

Στο δυτικό κόσμο το bungee jumping ξεκίνησε το 1979, στη γέφυρα Clifton του Μπρίστολ, στη Μ. Βρετανία. Το θέμα πήρε διάσταση, λόγω του ότι ήταν απαγορευμένο, ενώ ορισμένοι συμμετέχοντες πέρασαν και κάποιες μέρες στη φυλακή.
Δέκα χρόνια μετά, και αφού υπήρξαν κάποιες βελτιώσεις στα σχοινιά (που έγιναν πιο ελαστικά και πιο ανθεκτικά), ξεκίνησε η “εμπορική πορεία” του bungee jumping, στη Νέα Ζηλανδία.