Κατηγορίες
Χωρίς κατηγορία

Γνωρίζατε ότι…

… οι πρώτες συναλλαγές με επιταγές (έστω και επιταγές σε πρώιμη μορφή αλλά με τη σύγχρονη έννοια) έγιναν περίπου το 1200 μ.Χ., δηλαδή πριν από 800 και βάλε χρόνια;;;

Οι Ναΐτες Ιππότες την εποχή της ακμής τους δεν ήταν μόνο μια στρατιωτική υπερδύναμη. Είχαν και τεράστια οικονομική δύναμη, που κινούσε όλη τη Ευρώπη.

Μέρος της δύναμής τους αυτής το απόκτησαν (πέρα από παραχωρήσεις γης και χρημάτων που τους είχαν γίνει από βασιλιάδες, την εκκλησία ή ευγενείς) και από τις προμήθειες που ελάμβαναν χρησιμοποιώντας ένα πολύ απλό σύστημα: επειδή είχαν τεράστια εξάπλωση με κάστρα, φυλάκια, λιμάνια, μπορούσαν να “εξυπηρετούν” ταξιδιώτες με επιταγές.

Οι μετακινήσεις την εποχή εκείνη ήταν επικίνδυνες. Έτσι οποιοσδήποτε ταξίδευε στην Ευρώπη ή στη Μεσόγειο δεν μπορούσε να κουβαλάει μαζί του χρήμα. Οπότε επέλεγε την εύκολη λύση: πήγαινε σε έναν σταθμό που διαχειρίζονταν οι Ναΐτες, κατέθετε τα χρήματά του, έπαιρνε ένα έγγραφο (όπως τις σημερινές επιταγές) και στο τέλος του ταξιδιού του το εξαργύρωνε σε ένα άλλο σημείο που πάλι οι Ναϊτες είχαν παρουσία.

Από την όλη ιστορία οι Ναΐτες κέρδιζαν τεράστια ποσά. Όσο για το ηθικόν μέρος της υπόθεσης;; Το είχαν λύσει και αυτό. Επειδή δεν τους επιτρέπονταν να παίρνουν τόκο για δάνεια ή για τις “επιταγές”, βάφτισαν την αμοιβή τους “έξοδα” και όλα καλά…