Κατηγορίες
Δημοτικό Συμβούλιο Αλεξάνδρειας Τοπική Πολιτική Επικαιρότητα - Δημοτικές παρατάξεις

Πως ψήφισαν στο Δημοτικό Συμβούλιο για τα τέλη και το τεχνικό πρόγραμμα του 2020

Εν μέσω έντονης κριτικής από την πλευρά των αντιπολιτευόμενων παρατάξεων συζητήθηκαν τη Δευτέρα 25 Νοεμβρίου στη συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου του Δήμου Αλεξάνδρειας το τεχνικό πρόγραμμα του 2020 και οι προτάσεις της Οικονομικής Επιτροπής για μια σειρά από δημοτικά τέλη.

Συγκεκριμένα, κατά πλειοψηφία εγκρίθηκαν το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου για το 2020 και αρκετές από τις προτεινόμενες από την Επιτροπή αλλαγές ή μη μιας σειράς από δημοτικά τέλη (κοινόχρηστων χώρων, διαφήμισης, άρδευσης καθαριότητας και φωτισμού κλπ) και ο καθορισμός του συντελεστή ΤΑΠ του Δήμου Αλεξάνδρειας.

Τεχνικό πρόγραμμα

Όσον αφορά το τεχνικό πρόγραμμα του Δήμου (το οποίο ανέρχεται σε 8,42 εκατομμύρια ευρώ περίπου) η αντιπολίτευση το χαρακτήρισε ως “επανάληψη πραγμάτων παρελθόντων ετών, που στο τέλος δεν γίνονται πραγματικότητα”, “μη αναπτυξιακό”, “μίζερο” και “κοινωνικά ανάλγητο” και χωρίς να λαμβάνει υπόψη την “ιεράρχηση των αναγκών των δημοτών”.

Απαντώντας στα παραπάνω ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης παραδέχθηκε πως όντως υπάρχουν επαναλήψεις και μεταφορές από προηγούμενες χρονιές, οι οποίες όμως οφείλονται σε προβλήματα που υπάρχουν με την εκτέλεση τους.
Βούληση της διοίκησης, όπως είπε ο δήμαρχος, είναι να προχωρήσουν τόσο η ενεργειακή αναβάθμιση του δημοτικού κολυμβητηρίου και του ΠΠΚ, των υδατόπυργων όσο και η κυκλοφοριακή μελέτη αλλά και η πεζοδρόμηση της Βετσοπούλου που είχε εξαγγελθεί πριν από αρκετά χρόνια (και καθυστέρησε για λόγους που δεν σχετίζονται με το Δήμο ως οργανισμό).

Ο αντιδήμαρχος τεχνικών έργων υπογράμμισε πως το τεχνικό πρόγραμμα είναι απόλυτα ευθυγραμμισμένο με τον προϋπολογισμό, κατόπιν εξέτασης και των προτάσεων των προέδρων των Κοινοτήτων του Δήμου, ενώ προανήγγειλε και νέες επαφές με τους προέδρους ώστε να κωδικοποιηθούν και να ομαδοποιηθούν τα αιτήματα.

Δημοτικά τέλη

Δημοτικος φωτισμός απορριμμάτα

Όσον αφορά τα τέλη που επιβάλλονται στους δημότες για λογαριασμό του Δήμου, τα μισά εγκρίθηκαν ομόφωνα ενώ τα υπόλοιπα εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Ειδικότερα τα τέλη καθαριότητας και φωτισμού (τα οποία αναπροσαρμόζονται) εγκρίθηκαν κατά πλειοψηφία.

Ο Γ. Κιρκιλιαννίδης χαρακτήρισε την αύξηση στο 1,40 ευρώ για όλες τις δημοτικές ενότητες ως “πολιτική απόφαση” και ως “αδικαιολόγητη” ενώ είπε πως θα μπορούσαν να καλυφθούν πολλά χωρίς να υπάρξει η προτεινόμενη αύξηση, επειδή (σύμφωνα με το σκεπτικό της παράταξής του που παρουσίασε) τα έξοδα θα μπορούσαν μειωθούν μέσα στο επόμενο διάστημα.

Τη μείωση των εξόδων που παρουσίασε ο Γ. Κιρκιλιαννίδης ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης την χαρακτήρισε ως “υποθετικό μαξιλάρι”, το οποίο βασίζεται σε υποθέσεις για μείωση των εξόδων, που δεν υφίστανται στην πραγματικότητα. Υπεραμύνθηκε της πρότασης για εξομοίωση – εξίσωση προς τα επάνω των συγκεκριμένων τελών, τα οποία όπως είπε με βάση τα υφιστάμενα στοιχεία θα φέρουν ένα “πραγματικό μαξιλάρι” στους κωδικούς για καθαριότητα και φωτισμό που θα χρησιμοποιηθεί για αγορά νέων κάδων αλλά και πιθανή αγορά ενός νέου απορριμματοφόρου πλάγιας φόρτωσης.

Ο Αργ. Πανταζόπουλος, η παράταξη του οποίου στηρίζει τη διοίκηση, χαρακτήρισε την αύξηση ως “πολιτική απόφαση” που είναι δύσκολη. Επεσήμανε ότι 9 χρόνια μετά από την ενοποίηση των 4 Δήμων που συνέστησαν το Δήμο Αλεξάνδρειας είναι απαράδεκτο να υπάρχουν ανισότητες στα συγκεκριμένα τέλη, ενώ και αυτός σημείωσε πως η όποια μείωση στην οποία αναφέρθηκε ο Γ. Κιρκιλιαννίδης δεν ισχύει με βάση τα πραγματικά δεδομένα.

Ο Μ. Χαλκίδης ανέφερε πως μόνο ο Δήμος Αλεξάνδρειας προχώρησε σε αύξηση των τελών και ανέφερε ότι θα έπρεπε να υπάρξει αναπροσαρμογή προς τα κάτω, με μείωση ή αύξηση (ανάλογα με τη Δημοτική Ενότητα) που θα έφερνε τα τέλη στο 1,20 (έφερε ως παράδειγμα το 1,20 της Αλεξάνδρειας). “Είναι ντροπή” είπε για την αύξηση.

Ο Ηλ. Ιακωβίδης ζήτησε τη γενικότερη κατάργηση των τελών (με απόφαση της κεντρικής διοίκησης) ενώ για τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή ζήτησε τη μείωση και ειδικά για αδύναμους οικονομικά δημότες και κατοίκους και για τους μικροεπαγγελματίες.

Συνοπτικά λοιπόν, πως ψηφίστηκαν οι προτάσεις για τα διάφορα τέλη (σε παρένθεση τι προτάθηκε στο Δημοτικό Συμβούλιο):

– Αναπροσαρμογή ή μη του τέλους χρήσης κοινοχρήστων χώρων (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα
– Αναπροσαρμογή ή μη του τέλους διαφήμισης (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα
– αναπροσαρμογή ή μη του τέλους άρδευση (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα
– Αναπροσαρμογή ή μη του τέλους χρήσης από εμποροπανηγύρεις, παζάρια και λαϊκές αγορές (μη αναπροσαρμογή): ομόφωνα
– καθορισμός ανταποδοτικών τελών καθαριότητας και φωτισμού (αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία
– καθορισμό του συντελεστή ΤΑΠ (μη αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία
– επιβολή ή μη του φόρου ηλεκτροδοτούμενων ακινήτων (μη αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία
– επιβολή ή μη του τέλους επί των ακαθαρίστων εσόδων των κέντρων διασκέδασης, εστιατορίων και συναφών καταστημάτων (μη αναπροσαρμογή): κατά πλειοψηφία