Κατηγορίες
αγροτικά Αλεξάνδρεια

Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας για βαμβάκι: άριστο προϊόν όμως οι τιμές οδηγούν στην εξαφάνιση της καλλιέργειας

Βολές κατά των εκκοκκιστών και του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων εκτοξεύει με ανακοίνωσή του ο Αγροτικός Σύλλογος Αλεξάνδρειας.
Συγκεκριμένα, σε ανακοίνωση του Συλλόγου γίνεται λόγος για άδικη τιμολόγηση του βαμβακιού που παραδόθηκε, που είναι μακριά από τις διεθνείς τιμές, καθώς και για ανικανότητα του ΥΠΑΑΤ να προστατεύσει τους αγρότες μέσα από δικλείδες διασφάλισης μιας καλής τιμής.

Η ανακοίνωση:

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΑΓΡΟΤΙΚΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ

ΘΕΜΑ: ΕΞΑΦΑΝΙΣΗ ΚΑΛΛΙΕΡΓΕΙΑΣ ΒΑΜΒΑΚΙΟΥ ΛΟΓΩ ΤΙΜΩΝ

Βλέποντας τις φετινές εξελίξεις στη τιμή πληρωμής του σύσπορου βάμβακος και εκφράζοντας το μεγαλύτερο ποσοστό βαμβακοπαραγωγών του νομου Ημαθίας απαιτούμε από κάθε εμπλεκόμενο και κυρίως από την ΕΝΩΣΗ ΕΚΚΟΚΙΣΤΩΝ να μας απαντήσει στα επί μέρους θέματα.

Για ποιό λόγο αυτό που ανακοινώθηκε από την Ένωση Εκκοκιστών στα ΜΜΕ στις 11/9 και από κάθε εκκοκιστή ιδιαιτέρως στους παραγωγούς δεν εφαρμόστηκε. Τουλάχιστον ούτε ένας ΕΚΚΟΚΙΣΤΗΣ αυτή την περίοδο δεν έχει εφαρμόσει δίκαιη τιμολόγηση του σύσπορου βάμβακος.
Για ποιό λόγο η τιμή του σύσπορου βάμβακος είναι μακριά από την χρηματιστηριακή τιμή κάτι το οποίο υποτίθεται ότι θα διασφαλιζόταν από πλευράς του ΥΠΠΑΤ.

ΚΑΤΑΓΓΕΛΟΥΜΕ

Τη μή τήρηση όσων ανακοινώθηκαν στις 11/9 και είχαν να κάνουν με την διαβάθμιση της αξίας του βάμβακος.
Την ανικανότητα του ΥΠΠΑΤ να διασφαλίσει δίκαιη τιμή.
Την απουσία ελέγχου από πλευράς της πολιτείας (επιτροπής ανταγωνισμού).

ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑ όλων αυτών των ενεργειών από πλευράς εκκοκιστών και ΥΠΠΑΤ ήταν η “ΚΛΟΠΗ” ενός άριστου προιόντος, πράξη η οποία οδηγεί τους βαμβακοπαραγωγούς στην οικονομική εξαθλίωση και σηματοδοτεί στην αρχή της σταδιακής εξαφάνισης της καλλιέργειας.

ΚΑΛΟΥΜΕ το ΥΠΠΑΤ και τον Κύριο υπουργό να παρέμβει σε αυτή την ΚΛΟΠΗ και του συνάδελφους βαμβακοπαραγωγούς να βρίσκονται σε συνεχή επαγρύπνηση των εξελίξεων.”