Κατηγορίες
ιστορία Πλατύ

107 χρόνια από την Απελευθέρωση του Πλατέος και τη Μάχη του Λουδία (βίντεο)

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 107 χρόνια από τη Μάχη του Λουδία και την απελευθέρωση του Πλατέος από τους Οθωμανούς.

Την Κυριακή 20 Οκτωβρίου συμπληρώθηκαν 107 χρόνια από τη Μάχη του Λουδία και την απελευθέρωση του Πλατέος από τους Οθωμανούς.

Στις 20 Οκτωβρίου του 1912 τμήματα του Ελληνικού Στρατού μπήκαν στο χωριό, μετά από μάχες που έγιναν παράλληλα με τη σιδηροδρομική,  το κατέλαβαν και συνέχισαν να συγκρούονται με τον οθωμανικό στρατό μέχρι που τον απώθησαν πέρα από τη γέφυρα του Καρά-Ασμάκ (Λουδία).

Ήταν η τελευταία μάχη στην Ημαθία και μετά από αυτή οι Οθωμανοί εκδιώχθηκαν οριστικά, μετά από αιώνες, έξω από την περιοχή που σήμερα συμπεριλαμβάνεται στα διοικητικά όρια της Π.Ε. Ημαθίας.

Η 20η Οκτωβρίου είναι η ημέρα της απελευθέρωσης του Πλατέος από τους Τούρκους.

Μάχη Λουδία καρά ασμακ Πλατύ

Με αφορμή τα 100 χρόνια, το 2012, είχε πραγματοποιηθεί μια πολύ ωραία εκδήλωση στο Πλατύ, δυστυχώς με ελάχιστους θεατές.

Στην εκδήλωση είχαν μιλήσει 2 άνθρωποι που έχουν ψάξει πολύ καλά το θέμα της απελευθέρωσης του Ρουμλουκιού από τους Οθωμανούς, ο δικηγόρος Γιάννης Μοσχόπουλος και ο εκπαιδευτικός Γρηγόρης Γιοβανόπουλος.

Η «Περισκόπηση» ήταν στην εκδήλωση και την είχε καταγράψει σε βίντεο. Δείτε στη συνέχεια αποσπάσματα από τις παρουσιάσεις που είχαν κάνει οι δυο ομιλητές: