Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Περί καπνίσματος: καραγκιοζιλίκια και φασισμός πάνε χέρι – χέρι…

Διαστάσεις κοροϊδίας αρχίζει και αποκτά σε όλο τον κόσμο το θέμα της απαγόρευσης του καπνίσματος σε μια σειρά από δημόσιους χώρους.

Ας το πάρουμε λιγάκι απ’ την αρχή, έχοντας δυο πράγματα ως δεδομένα:
1) ο καπνιστής γνωρίζει πολύ καλά τι κάνει, γνωρίζει πόσο κακό κάνει στη υγεία του και στη ζωή του το κάπνισμα. Επιλέγει όμως να καπνίσει.
2) ο αντικαπνιστής πρέπει επιτέλους να αποβάλει από μέσα του τον μικρό φασιστάκο που κρύβει. Όσα είναι τα δικά του δικαιώματα του, άλλα τόσα είναι και τα δικαιώματα του καπνιστή.

Στο δια ταύτα:

Δεν χρειάζεται κάποια νομοθεσία για να καταλάβει κάποιος (εκτός κι αν είναι χαρακτηρισμένος ως “κλινικά ηλίθιος”…) ότι επιβάλλεται να υπάρχει απαγόρευση του καπνίσματος σε κλειστούς χώρους, σε αυτοκίνητα με παιδιά, σε χώρους που είναι ανοιχτοί και υπάρχουν παιδιά (είναι βλέπετε και ο μιμητισμός στη μέση, άρα λογικό).

Από εκεί και πέρα όμως οι λεγόμενοι “αντικαπνιστές”, οι διάφορες ενώσεις, ΜΚΟ, σωματεία κλπ και κυρίως όσοι τους υποστηρίζουν σε κοινοβούλια, κόμματα, επιτροπές φαίνεται πως έχουν ξεφύγει τελείως.
Μετά από την ψήφιση στην Ελλάδα, με ευρεία πλειοψηφία, των αλλαγών στον “αντικαπινιστικό” νόμο, και στη γειτονική Ιταλία (όπως και σε άλλες χώρες) “βάζουν” φρένο στο κάπνισμα ζητώντας απαγόρευση και σε άλλους χώρους δημόσιους ή ιδιωτικούς, ανοιχτούς ή κλειστούς.

Καραγκιοζιλίκια και φασισμός (και υποκρισία) πάνε μαζί, χέρι – χέρι...

Κάποια στιγμή η κοροϊδία θα πρέπει να σταματήσει. Και να λυθεί το θέμα οριστικά, με 2-3 τρόπους:
1. να απαγορευτεί το κάπνισμα όπου πραγματικά πρέπει να απαγορευτεί και να μπουν τεράστια πρόστιμα στους παραβάτες,
2. να χωριστούν βάσει νόμου τα καταστήματα και οι χώροι που πηγαίνει κόσμος αλλά ανήκουν σε ιδιώτες σε “καπνιστών” και “μη καπνιστών” και ο κάθε ιδιοκτήτης να επιλέξει τι είδους μαγαζί θέλει να έχει και τι είδους πελάτες θέλει να έχει,
3. αφού το κάπνισμα αποδεδειγμένα κάνει κακό στην υγεία και στη ζωή μας, ας επιβαρυνθούν με λίγα ακόμη χρήματα οι ασφαλιστικές εισφορές όσων θα θέλουν να καπνίζουν (ώστε να μην υπάρχει πλέον και καμιά δικαιολογία για δήθεν κόστος που χρεώνονται οι μη καπνιστές για νοσήλεια/πρόωρες συντάξεις που θα προκύψουν λόγω του καπνίσματος).

Στη έσχατη περίπτωση, ας θέσουν εκτός νόμου τον καπνό, το τσιγάρο και το κάπνισμα. Να το κόψουν άπαντες. Καλό θα κάνουν σε όλους μας.
Αλλά είναι βλέπεις πολλά τα λεφτά, αφού από τον ειδικό φόρο κατανάλωσης κατανάλωσης και τα 4 ευρώ (κατά μέσο όρο) ενός εκάστου πακέτου το κράτος εισπράττει πάνω από 3 ευρώ (από τον ΦΠΑ και ΕΦΚ). Θα είναι επίσης πολλά τα λεφτά από τα πρόστιμα (που πλέον για τους καπνιστές θα φτάνουν μέχρι και τα 200 ευρώ).

Όπως είναι πολλά και αυτά που μπορεί να κρύβονται πίσω από αυτό το… “κύμα ενδιαφέροντος” για την υγεία καπνιστών και μη καπνιστών (που μπορεί να φτάνει μέχρι την επιβολή ενός συγκεκριμένου τρόπου ζωής, ίδιου για όλους).