Κατηγορίες
διεθνή Συρία Τουρκία

Ξεκίνησε τη (νέα) εισβολή στη Συρία η Τουρκία (και 3 σημεία που πρέπει να δώσουμε σημασία)

Ξεκίνησε τις μεσημεριανές ώρες της Τετάρτης 9 Οκτωβρίου η (νέα) τουρκική εισβολή στην πολύπαθη Συρία.
Αφού οι Αμερικανοί (ο Τράμπ δηλαδή) έδωσαν την άδεια για την εισβολή και οι στρατιώτες τους είχαν το χρόνο να απομακρυνθούν, ο Ερντογάν έδωσε εντολή να ξεκινήσει η εισβολή, που για την ώρα περιορίζεται στις παραμεθόριες περιοχές Ras al-Ayn, Tal Abyad και Ayn Issa.

Σύμφωνα με ξένα ΜΜΕ η επιχείρηση ξεκίνησε με αεροπορικές επιδρομές και με βολές πυροβολικού στις προαναφερόμενες περιοχές που ελέγχονται τη στιγμή αυτή από το YPG.

Σημειώστε – για να καταλάβετε πως παίζεται το παιχνίδι των εντυπώσεων – τρία πράγματα (που… “βγάζουν μάτι” αλλά γίνονται τις ώρες αυτές):

1. οι Τούρκοι προσπαθούν να εξομοιώσουν το κουρδικό PKK (που δρα στην Τουρκία) με τις δυνάμεις πολιτοφυλακής των Κούρδων της Συρίας “Μονάδες Προστασίας του Λαού – YPG” (που δρα στη Συρία) και με τον ISIS/DAES (που είναι το γνωστό “Ισλαμικό Κράτος”, που το πολεμούσαν οι Κούρδοι της Συρίας και το νίκησαν ενώ από παλιά λέγεται ότι το ενίσχυε ή έκανε μπίζνες με αυτό ο Ερντογάν – πουλώντας πετρέλαια που οι ισλαμιστές έκλεβαν από το Ιράκ).

Προσπαθεί δηλαδή να τους παρουσιάσει όλους ως “τρομοκράτες” και να κάνει τη δουλειά του, που δεν είναι άλλη από το να εξαφανίσει οποιαδήποτε κουρδική παρουσία στην περιοχή.

 

χάρτης δυνάμεις Συρία
Οι περιοχές που κατέχουν οι διάφοροι εμπόλεμοι στη Συρία στις 9 Οκτωβρίου 2019

2. Στην εισβολή του ο Ερντογάν χρησιμοποιεί και Σύριους που η χώρα του επί μακρόν χρησιμοποιεί στη Συρία και φέρουν την ονομασία “Συριακός Εθνικός Στρατός”. Βάζει δηλαδή Σύριους (κυρίως αραβικής καταγωγής) να τα βάλουν με άλλους Σύριους (κουρδικής καταγωγής).

3. αν δείτε δορυφορική τηλεόραση αυτές τις ώρες θα διαπιστώσετε ότι πολλά διεθνή ΜΜΕ (άραγε τυχαία;;;) δεν χρησιμοποιούν τη λέξη “εισβολή” (invasion). Χρησιμοποιούν άλλες λέξεις, πιο… χαλαρές, όπως ας πούμε το “offensive”. Επίσης έχουν ξαμοληθεί στα κανάλια διάφοροι Τούρκοι αξιωματούχοι και δημοσιογράφοι, που προσπαθούν να κάνουν τη μέρα – νύχτα και να παρουσιάσουν την εισβολή ως κάτι το καλό για την περιοχή και τους πρόσφυγες.