Κατηγορίες
Αλεξάνδρεια παιδεία

Δράσεις με αφορμή τον εορτασμό της Απελευθέρωσης της Αλεξάνδρειας έκανε το 4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

Με αφορμή την 107η επέτειο από την Απελευθέρωση της Αλεξάνδρειας το 4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας οργάνωσε μια σειρά από δράσεις που σκοπός τους ήταν να φέρουν τους μικρούς μαθητές πιο κοντά στην τοπική παράδοση και πολιτιστική κληρονομιά.

Την Τρίτη 15 Οκτωβρίου το σχολείο επισκέφτηκε η κ. Όλγα Σβώλου (κατασκευάστρια παραδοσιακών φορεσιών), η οποία παρουσίασε την τοπική φορεσιά ντύνοντας μια κούκλα και εξηγώντας παράλληλα την ιστορία της τοπικής ενδυμασίας.

4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

Την Τετάρτη 16 Οκτωβρίου επισκέφτηκαν το σχολείο ο δικηγόρος και λαογράφος κ. Ιωάννης Μοσχόπουλος και ο αρχιτέκτονας κ. Γεώργιος Μερτζανίδης.
Ο κύριος Μοσχόπουλος, με έναν εξαιρετικό αφηγηματικό λόγο, μάγεψε τους μαθητές με την αφήγηση του τοπικού παραδοσιακού παραμυθιού με τίτλο «Η νεράιδα στο δάσος με τις φτελιές του Σχοινά».
Στη συνέχεια αναφέρθηκε στην ιστορία της Αλεξάνδρειας από τα αρχαία χρόνια μέχρι και την απελευθέρωση της, στις 18 Οκτωβρίου 1912, ημέρα Πέμπτη. Οι μαθητές, υπό την καθοδήγηση του, ακολούθησαν την ιστοριογραμμή της πόλης και γνώρισαν τη σχέση του Μ. Αλέξανδρου με το Γιδά. Κατόπιν παρακολούθησαν σύντομα την πορεία της πόλης κατά τα Ρωμαϊκά και Βυζαντινά χρόνια και ολοκλήρωσαν την ιστορική διαδρομή με την Τουρκοκρατία και την απελευθέρωση.

4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

Ο κύριος Μερτζανίδης αναφέρθηκε στο μνημείο της πόλης που είναι γνωστό με την ονομασία “Το κονάκι του Μπέη”. Έκανε μνεία στην ιστορία του μνημείου, στους κτήτορες και τη χρήση του, παρουσιάζοντας συγχρόνως φωτογραφίες από τον εξωτερικό και εσωτερικό χώρο καθώς και μακέτες οι οποίες ενθουσίασαν τους μαθητές, ευαισθητοποιώντας τους συγχρόνως στη διαφύλαξη και προστασία των μνημείων.

4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

4ο Νηπιαγωγείο Αλεξάνδρειας

Οι μικροί μαθητές, έφυγαν από το σχολείο γεμάτοι γνώσεις, έτοιμοι να γιορτάσουν την Παρασκευή 18 Οκτωβρίου 2019 την 107η επέτειο από την Απελευθέρωση!

“Οι μαθητές, οι νηπιαγωγοί και οι γονείς ευχαριστούμε θερμά τον κ. Ιωάννη Μοσχόπουλο, τον κ. Γιώργο Μερτζανίδη και την κ. Όλγα Σβώλου που πλαισίωσαν τις εορταστικές εκδηλώσεις” καταλήγει το ενημερωτικό του 4ου Νηπιαγωγείου Αλεξάνδρειας.