Κατηγορίες
διεθνή

Αλυσίδα 170 χιλιομέτρων και 170.000 ανθρώπων στο Λίβανο

Στο Λίβανο, που είναι μια χώρα που έχει βιώσει τον εμφύλιο πόλεμο όσο λίγες και τώρα ζει πάλι δύσκολες στιγμές, δεκάδες χιλιάδες άνθρωποι σχημάτισαν μια ανθρώπινη αλυσίδα μήκους 170 χιλιομέτρων (από το βορρά μέχρι το νότο της χώρας), δείχνοντας τη θέλησή τους να σταματήσει η διαφθορά και η κατρακύλα στην οικονομία.

Η αλυσίδα αυτή είναι το αποκορύφωμα, μέχρι τώρα, μιας σειράς εκδηλώσεων διαμαρτυρίας που εξελίσσονται στο Λίβανο τις τελευταίες ημέρες και που αποτελούν την αντίδραση του κόσμου που απαιτεί την παραίτηση της κυβέρνησης της χώρας.

Να σημειωθεί πως από το 1975 μέχρι το 1990 ο Λίβανος αποτελούσε το χώρο που έγιναν σφοδρές συγκρούσεις μεταξύ δυνάμεων πολιτοφυλακών Σουνιτών, Σιιτών, Μαρωνιτών Χριστιανών, Δρούζων Μουσουλμάνων, Παλαιστινίων όπως και πολλών άλλων ομάδων που δεν είχαν ως κύριο χαρακτηριστικό τους κάποια θρησκεία αλλά πολιτικές αναφορές. Επίσης ρόλο και μάλιστα σημαίνοντα στον εμφύλιο του Λιβάνου είχαν η Συρία (που τότε την κυβερνούσε ο πατέρας του τωρινού προέδρου) αλλά και το Ισραήλ.
Ο εμφύλιος τελείωσε με γενική αμνηστία (χωρίς όμως να έχουν αφοπλιστεί όλες οι εμπλεκόμενες ομάδες), η χώρα πήρε μια τροχιά ανάπτυξης από τα μέσα της δεκαετίας του 1990 αλλά καθώς φαίνεται τα προβλήματα για την πολύπαθη αυτή χώρα δεν έχουν σταματήσει.