Κατηγορίες
θέατρο-κινηματογράφος-μουσική πολιτισμός - ψυχαγωγία

“Όταν ο Βάγκνερ συνάντησε τις τομάτες”, στο Εκκοκκιστήριο Ιδεών την Τετάρτη 30/10

Μετά την παγκόσμια πρεμιέρα στο Διεθνές Φεστιβάλ Κινηματογράφου Βερολίνου και έχοντας αποσπάσει το βραβείο Κριτικών Κινηματογράφου Fipresci στο 21ο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ Θεσσαλονίκης, το πρωτότυπο και γεμάτο χιούμορ ντοκιμαντέρ της Μαριάννας Οικονόμου, προβάλλεται την Τετάρτη 30 Οκτωβρίου στις 7.30 μ.μ. στο ΕΚΚΟΚΚΙΣΤΗΡΙΟ ΙΔΕΩΝ.

Η προβολή θα συνοδεύεται και με συζήτηση με καλεσμένους που δραστηριοποιούνται επιχειρηματικά με ρηξικέλευθες λύσεις και κατευθύνσεις ο καθένας στον τομέα του και θα σχολιάσουν και θέματα που θίγει το ντοκιμαντέρ, όπως η παραγωγή τοπικών ελληνικών προϊόντων, η ελληνική γαστρονομία, η βιωσιμότητα, η διάσωση και διάδοση παλιών ποικιλιών και σπόρων και η αναγέννηση των αγροτικών κοινοτήτων.

Σύνοψη
Σε ένα χωριό του Θεσσαλικού κάμπου που αργοπεθαίνει, δύο ξαδέλφια και πέντε γυναίκες, αποφασίζουν να κάνουν μια νέα αρχή. Με λίγη βοήθεια από τη μουσική του Βάγκνερ που παίζουν στα χωράφια και τις ιστορίες που διηγούνται για να πάρουν κουράγιο, επιχειρούν να διεισδύσουν στην παγκόσμια αγορά με τη βιολογική καλλιέργεια ενός παλιού σπόρου ντομάτας. Με χιουμοριστική και ποιητική ματιά, η ταινία μιλάει για τη δύναμη των ανθρώπινων σχέσεων, τη σημασία να βλέπει κανείς τη ζωή διαφορετικά και να επαναπροσδιορίζεται σε δύσκολους καιρούς.

ΠΑΡΑΛΛΗΛΗ ΔΡΑΣΗ
Μετά το τέλος της προβολής θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό, στην οποία θα συμμετέχουν και τρεις επιτυχημένοι και καινοτόμοι επιχειρηματίες της περιοχής μας αναφερόμενοι στις δικές τους επιχειρηματικές και καινοτόμες εμπειρίες.
Ο κ. Κωστής Δαλαμάρας Οινοποιός – Οινολόγος
Ο κ. Στέργιος Κοτσιόφτης επιχειρηματίας ιδιοκτήτης της ΑΡΩΜΑ Φάρμας Κουτσιόφτη και
Ο κ. Βαγγέλης Καραΐνδρος, Αγρότης, Μέλος του Συνεταιρισμού VENUS GROWERS

Λίγα λόγια για τους καλεσμένους
Κωστής Δαλαμάρας
Ο Κωστής Δαλαμάρας, ο υιός της οικογένειας Δαλαμάρα που δραστηριοποιείται στην αμπελουργία εδώ και πολλά χρόνια, ολοκλήρωσε τις σπουδές αμπελουργίας-Οινολογίας στην Beaune της Βουργουνδίας και αφού εργάστηκε σε βιοδυναμικά οινοποιεία στη Γαλλία και την Ισπανία επέστρεψε για να ενταχθεί στο δυναμικό της οικογενειακής επιχείρησης ΔΑΛΑΜΑΡΑ στη Νάουσα
Στέργιος Κουτσιόφτης
Επιχειρηματίας – ιδιοκτήτης μαζί με τον αδελφό του Δημήτρη, της ΑΡΩΜΑ ΦΑΡΜΑΣ ΚΟΥΤΣΙΩΦΤΗ που απέσπασε πανευρωπαϊκά βραβεία για την καινοτομία της εκτροφής μοσχαριών υπο τους ήχους κλασσικής μουσικής και την παραγωγή υψηλής ποιότητας κρέατος σε συνεργασία με την κτηνιατρική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.

Βαγγέλης Καραΐνδρος
Αγρότης δενδροκόμος τρίτης γενιάς, απόφοιτος του Γεωπονικού τμήματος του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου. Υιός του Θεολόγη Καραΐνδρου, προέδρου της Α.Σ Venus Growers για 31 συναπτά έτη.

Βιογραφικό σημείωμα σκηνοθέτριας
Η Μαριάννα Οικονόμου σπούδασε ανθρωπολογία, φωτοδημοσιογραφία και παραγωγή βίντεο στο Λονδίνο. Εργάστηκε αρχικά ως φωτογράφος και ερευνήτρια σε ελληνικά και ξένα έντυπα, κανάλια και οργανισμούς.
Από το 2000 ασχολείται με το ντοκιμαντέρ όπου εκτελεί παραγωγές για την ΕΡΤ (Μαθήματα–Παθήματα, Οικολογικά Ημερολόγια) και σκηνοθετεί ντοκιμαντέρ σε συμπαραγωγή με ξένα κανάλια (BBC, ARTE, YLE) που συμμετέχουν σε διεθνή φεστιβάλ («Το Σχολείο», «Για μια θέση στο χορό», «Οδός Σφακτηρίας», «Bells, Threads and Miracles», «Άκουσέ με», «Food for Love»). Η τελευταία της ταινία, «Ο πιο μακρύς δρόμος» βραβεύτηκε στο Φεστιβάλ Ντοκιμαντέρ της Λειψίας, και ήταν υποψήφιο για το βραβείο καλύτερου ντοκιμαντέρ της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Κινηματογράφου.

Συμπαραγωγοί: Ελληνικό Κέντρο Κινηματογράφου, Cosmote TV
Με την υποστήριξη: πρόγραμμα Creative Europe – Media της ΕΕ, 2|35, ΕΡΤ

Είσοδος 5€
Τηλέφωνο για πληροφορίες, 6972440721