Κατηγορίες
διεθνή Ελληνοτουρκικά Τουρκία

Ο χάρτης του Ερντογάν και το δόγμα επεκτατισμού του ταραξία της περιοχής μας

Πολλά έχουν γραφεί από προχθές για τον χάρτη που εμφανίζεται πίσω από τον Ερντογάν, τη στιγμή που αυτός υπογράφει στο βιβλίο επισκεπτών στο “Πανεπιστήμιο Εθνικής Άμυνας” της χώρας του.

Ο χάρτης αυτός αποτυπώνει με τον πιο εύγλωττο τρόπο τον επεκτατισμό της Άγκυρας, η οποία κατά παράβαση κάθε διεθνούς συνθήκης και της Σύμβασης του ΟΗΕ για το Δίκαιο της Θάλασσας θέλει να εξαφανίσει τα δικαιώματα που προκύπτουν για τους γείτονές της και να μπει με το “έτσι θέλω” σε ξένα ύδατα.

Ο χάρτης δεν είναι τίποτε περισσότερο λοιπόν από την αποτύπωση του νέου δόγματος επεκτατισμού των Τούρκων, που του ‘δωσαν και όνομα: “γαλάζια πατρίδα”. Είναι χάρτης που έχει υιοθετηθεί επίσημα από το τουρκικό υπουργείο εξωτερικών και το υπουργείο άμυνας. Δείχνει αυτά που… θέλουν οι Τούρκοι, δεδομένης της πιθανότητας να βρεθούν πετρέλαιο και/ή αέριο σε τμήματα του Αιγαίου και της ανατολικής Μεσογείου που ανήκουν κυρίως στην Ελλάδα και την Κύπρο.

Ο Ερντογάν καλλιεργεί αυτό το δόγμα εδώ και λίγα χρόνια. Και το υποστηρίζει με στρατιωτικά μέσα, αφού όπου κι αν πάει ξέρει ότι θα φάει πόρτα. Επειδή το διεθνές δίκαιο δεν πρόκειται να του αποδώσει τίποτε περισσότερο από αυτά που ήδη έχει, μια υφαλοκρηπίδα και μια ΑΟΖ που είναι περιορισμένη σε αυτά που πραγματικά του ανήκουν.