Κατηγορίες
διάφορα

Ούτε που θα πάει ο νους σας – τι λείπει από την αγορά στην Κωνσταντινούπολη…

Θες λίγο η κρίση, θες λίγο η περίοδος … δημοσιεύματα αναφέρουν ότι από την αγορά της Πόλης, λείπει το πιο απίστευτο!

Απ’ τη μια, η Τουρκία δεν είναι καλά οικονομικά – αυτό είναι γνωστό. Όσο κι αν ο Ερντογάν κάνει τον καμπόσο, πέρσι η λίρα έχασε 30% σε σχέση με το δολάριο, με δυο-τρια tweet του Τράμπ. Φέτος έχει χάσει ακόμη 3% περίπου.

Απ΄ την άλλη, είναι η εποχή. Φθινόπωρο! Ώρα για σάλτσες, τουρσιά, κομπόστες… Ότι κάνουμε και εμείς εδώ στην Ελλάδα δηλαδή αλλά και στις περισσότερες χώρες του κόσμου.
Στην Τουρκία όμως τους έχει πιάσει και λίγο ο φόβος ότι θα υπάρξουν ελλείψεις στην αγορά αν επαναληφθεί ότι έγινε το 2018, οπότε το ΄χουν ρίξει στην οικοτεχνία και στην παρασκευή των παραπάνω.

Οι Τούρκοι λοιπόν σταδιακά ανακαλύπτουν ότι το “οικονομικό θαύμα” του γείτονα μας του Ταγίπ στηρίζεται σε πήλινα πόδια. Και αυτό που κάνουν είναι να αποθηκεύουν τρόφιμα σε βάζα.

Έλα όμως που υπάρχει θέμα… Δεν έχουν καπάκια!

Στα δημοσιεύματα αναφέρεται ότι η έλλειψη σε μεταλλικά καπάκια, κυρίως για μεγάλα βάζα, δεν έχει προηγούμενο.

Η αγορά έχει “στεγνώσει” και οι εφημερίδες της γειτονικής χώρας αναφέρουν πως η τιμή τους μπορεί να φτάσει μέχρι και τις 1,25 τούρκικες λίρες, δηλαδή περίπου 20 λεπτά του ευρώ. Ένα ποσό μεγάλο, αν συγκριθεί με τις ανάγκες κάθε νοικοκυριού και συνδυαστεί με τα μεροκάματα και τους μισθούς των λαϊκών στρωμάτων στην Τουρκία.

Σε έλλειψη και πανάκριβα λοιπόν για το πόπολο τα καπάκια για βάζα. Γιατί, αν το δει κανείς λογικά, όπως στην Ελλάδα δεν πρόκειται να καθίσει να φτιάξει σάλτσες και κομπόστες ροδάκινο μια κυρία που κατοικεί σε Ψυχικό ή στην Εκάλη, έτσι δεν πρόκειται να αναζητήσει καπάκια για βάζα μια άλλη κυρία που κατοικεί στο Νισάντασι ή στο Μπεσικτάς.