Κατηγορίες
διεθνή

Η συνάντηση Μητσοτάκη – Τραμπ που δεν έγινε και η συνάντηση με τον Ερντογάν που αναμένεται

Δεν θα πραγματοποιηθεί τελικά η συνάντηση του Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη με τον Αμερικανό Πρόεδρο Ντ. Τράμπ.
Αιτία η είδηση για την έναρξη των προβλημάτων που θα έχει ο Τράμπ, λόγω της έναρξης επίσημης έρευνας από τους Δημοκρατικούς της Βουλής των Αντιπροσώπων με το ερώτημα της παραπομπής του Αμερικανού προέδρου (για… περίεργες σχέσεις του με τον Ουκρανό Πρόεδρο).

Οι γνωρίζοντες μιλάνε για μια κίνηση “υψηλού ρίσκου” από πλευράς των Δημοκρατικών, ένα χρόνο και κάτι πριν από τις προεδρικές εκλογές. Γιατί θεωρούν ότι η έρευνα δεν πρόκειται να οδηγήσει σε αποπομπή του Τράμπ. Άσε που μπορεί να τον ενισχύσει κιόλας, με ότι αυτό σημαίνει για τα ελληνοτουρκικά (αφού ο Τραμπ πετάει αετό και στηρίζει την Τουρκία όσο λίγοι, οτιδήποτε κι αν κάνει, όπως πχ με τους S-400).

Η εξέλιξη αυτή ήταν η αιτία να ακυρωθεί η συνάντηση Τραμπ – Μητσοτάκη και έτσι ο δεύτερος θα πάει να συναντήσει απευθείας τον “καλό φίλο” του πρώτου, τον Ερντογάν. Το “καλός φίλος” ο ίδιος ο Τραμπ το έχει πει.

Απ΄την άλλη, ο Ερντογάν χρησιμοποιώντας το βήμα του ΟΗΕ εμφάνισε χάρτες, απείλησε ξανά την Κύπρο, μίλησε για δικαιώματα των Τουρκοκυπρίων τη στιγμή που κατέχει τη μισή Κύπρο και γράφει εκεί που δεν πιάνει μελάνι τουλάχιστον 12 αποφάσεις του ΟΗΕ σχετικές με την κατοχή του νησιού.

Ο δικός μας θα τον δει τον γείτονα. Ας ελπίσουμε ότι θα το χειριστεί καλά το θέμα και ότι θα του κάνει σαφές πως οποιαδήποτε κίνηση γίνει από πλευράς Τουρκίας – είτε στην ανατολική Μεσόγειο (στην οποία έχουμε ΑΟΖ) είτε πιο κοντά (στο Αιγαίο και στο Καστελόριζο) – θα τύχει της ανάλογης ελληνικής αντίδρασης.