Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Εκρηκτική η κατάσταση με τις ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών

Μόνο ως εκρηκτική θα μπορούσε να χαρακτηριστεί η κατάσταση με τις συνεχώς αυξανόμενες ροές προσφύγων και παράτυπων μεταναστών που εισέρχονται στη χώρα το τελευταίο διάστημα.

Συνολικά πάνω από 2.200 άτομα έχουν εισέλθει στα νησιά του ανατολικού Αιγαίου μόνο τη βδομάδα που πέρασε. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΟΗΕ αυτοί που εισήλθαν στη χώρα από τις αρχές του 2019 φτάνουν τους 38.598 (στοιχεία μέχρι τις 15 Σεπτεμβρίου 2019)

Η χώρα είναι αντιμέτωπη με ένα δυσεπίλυτο θέμα. Είναι εμφανές ότι η ΕΕ, ο ΟΗΕ και άλλοι διεθνείς οργανισμοί νομίζουν πως το θέμα θα λυθεί δίδοντας οδηγίες, κάνοντας συστάσεις στην Ελλάδα και στέλνοντας μόνο λεφτά (όταν στέλνουν…). Ή ότι μια χούφτα από ΜΚΟ – που πολλές κάνουν μόνο μπίζνες και τίποτε άλλο – θα λύσουν το πρόβλημα, χωρίς ΑΜΕΣΗ και ΑΥΣΤΗΡΗ κρατική παρέμβαση.

Η χώρα μας θα πρέπει να προσπαθήσει να κάνει για μια ακόμη φορά το καλύτερο δυνατό, πρωτίστως για την ίδια αλλά και για να διασώσει και την αξιοπρέπεια όσων πραγματικά θα πρέπει να βρίσκονται εδώ, επειδή είναι πρόσφυγες από χώρες που αναγνωρίζονται από τον ΟΗΕ ως πεδία στρατιωτικών συγκρούσεων ή από χώρες πληγείσες από έντονα φαινόμενα που σχετίζονται με το περιβάλλον.

Επίσης φαίνεται πως προχωρά στα ανατολικά της χώρας η λειτουργία του Εθνικού Συστήματος Ολοκληρωμένης Θαλάσσιας Επιτήρησης (ΕΣΟΘΕ) – πρόκειται για ένα σύστημα προϋπολογισμού 50 εκατομμυρίων ευρώ που διασυνδέει τα συστήματα επιτήρησης του Λιμενικού Σώματος και των Ενόπλων Δυνάμεων, με το οποίο θα γίνεται πιο συστηματικός έλεγχος των θαλασσίων συνόρων της Ελλάδας με χρήση των νέων τεχνολογιών (κάμερες, drones κ.λ.π.).

Όμως…

… όμως, αν δεν υπάρξει προοπτική να μεταφερθούν σε άλλες χώρες αυτοί οι άνθρωποι, τότε είναι αδύνατη τόσο η παραμονή τους – υπό ανθρώπινες συνθήκες – στην Ελλάδα όσο και η μη προοπτική έκρηξης που θα επέλθει αν τα πράγματα μείνουν ως έχουν (και με τον Ερντογάν να απειλεί ότι θα αφήσει ανεξέλεγκτες τις ροές προς την Ευρώπη, δηλαδή προς την Ελλάδα).

Γιατί είναι πρακτικά αδύνατο σε βάθος χρόνου (για χίλιους δυο λόγους που ξεκινάνε από την οικονομία και την ασφάλεια και φτάνουν μέχρι την καθημερινότητα) να έχεις επάνω σε ένα νησί του Αιγαίου 10.000 κατοίκους και 15.000 πρόσφυγες και μετανάστες και να περιμένεις τα πράγματα να εξελιχθούν ομαλά…