Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Δυο πράγματα που θα τα δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου

Δυο είναι τα πράγματα που εικάζω ότι αργά ή γρήγορα θα τα δούμε στις επόμενες συνεδριάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου:

1. Μια εκτενή συζήτηση για την αποκομιδή απορριμμάτων από ιδιώτες

Αργά ή γρήγορα θα γίνει μια συζήτηση για ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής (και εκμετάλλευσης, μην το ξεχνάμε) των απορριμμάτων. Για να… σωθούμε από το πρόβλημα που έχουμε με τα σκουπίδια, όπως κάποιοι νομίζουν.


Περνάει από το μυαλό μας” είπε ο δήμαρχος Π. Γκυρίνης κάποια στιγμή στην πρώτη συνεδρίαση του ΔΣ, στις 23/9. Και σημείωσε, απευθυνόμενος στον Γ. Κιρκιλιαννίδη (που άτυπα εκτελούσε χρέη αρχηγού της παράταξης της μείζονος πλειοψηφίας στην πρώτη συνεδρίαση του Δ.Σ.), ότι αν τύχει και έρθει μια τέτοια στιγμή, τότε πιστεύει πως θα υπάρξει στήριξη.

Κάδος απορριμμάτων χρήματα ανακύκλωση επεξεργασίαΤώρα, ΑΝ κάποιες παρατάξεις αποφασίσουν να παραχωρήσουν έτοιμο μαγαζί σε ιδιώτη (είτε οι δυο παρατάξεις της διοίκησης από μόνες τους είτε μαζί με αυτές και άλλες), αυτό είναι κάτι που θα πρέπει να περιμένουμε να το δούμε.

Ο χρόνος αναμονής για να δούμε μια συζήτηση και εν τέλει μια απόφαση παραχώρησης;; Ποικίλει, ανάλογα με τις εξελίξεις και με το πόσο σύντομα θα τελειώσει ο χρόνος που άτυπα έχουν πιστώσει δημότες και σύμβουλοι για να δουν αποτέλεσμα με την υφιστάμενη κατάσταση.

Πάντως, η διεθνής εμπειρία λέει ότι μια πιθανή ιδιωτικοποίηση της αποκομιδής των απορριμμάτων ΔΕΝ ΣΥΜΦΕΡΕΙ κανέναν Δήμο μακροπρόθεσμα. Τόσο απλά. Εκτός κι αν ο Δήμος Αλεξάνδρειας καταφέρει να κλείσει υπέρ του κάποια λεόντια σύμβαση και τα χρήματα που θα μπαίνουν στα δημοτικά ταμεία είναι πολλά.

2. Διαφοροποιήσεις συμβούλων σε κομβικά ζητήματα

Σίγουρα θα δούμε διαφοροποιήσεις συμβούλων σε σχέση με την “επίσημη” θέση – στάση των υπολοίπων συναδέλφων τους της ομάδας με την οποία εξελέγησαν. Δεν θα πρέπει να μας φανεί παράξενο αν τις βλέπουμε σε ψηφοφορίες τέτοιες διαφοροποιήσεις, και μάλιστα συνεχώς. Μια πρώτη γεύση πήραμε απ’ την πρώτη κιόλας συνεδρίαση, στις 23 Σεπτεμβρίου.

Είναι γνωστό ότι το διάστημα από τις 26 Μαΐου (κρατήστε την ημερομηνία) ή από την 7η Ιουλίου (κι αυτήν επίσης) άλλαξαν πολλά.
Άλλαξαν πολλά, κυρίως οι ισορροπίες, που έχουν να κάνουν με επιλογές αλλά και με καταστάσεις στον ευρύτερο χώρο της συντηρητικής παράταξης. Ήρθαν και οι ορισμοί αντιδημάρχων και (όπου να ‘ναι) αυτοί των προέδρων και έτσι άλλαξε το σκηνικό.

Επίσης, ουδείς δεν θα πρέπει να βγάζει (αυθαίρετα) εκτός του συγκεκριμένου σκηνικού διαφοροποιήσεων που περιγράφω και την παράταξη Ναλμπάντη.

Εμείς, το κοινό, ως πρώτη κίνηση ας κρατήσουμε στο νου μας τους αριθμούς 9 – 9 – 8 – 6 – 1. Είναι οι έδρες που κάθε συνδυασμός κατέλαβε στο Δημοτικό Συμβούλιο με βάση τα αποτελέσματα των εκλογών του Μαΐου του 2019.