Κατηγορίες
γνώμη - σχόλιο επικαιρότητας

Δήμος Αλεξάνδρειας: η προετοιμασία πρέπει να προηγείται της εμφάνισης του προβλήματος

Την ανάγκη να εξοπλιστεί η ΔΕΥΑ Αλεξάνδρειας με μηχανήματα που θα βοηθούν το ήδη υποστελεχωμένο ανθρώπινο δυναμικό της ανέδειξε το πρόβλημα που παρουσιάστηκε στο Πλατύ το σαββατοκύριακο που πέρασε (και που δεν λύθηκε στο 100% μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές).

Δεν γνωρίζω πόσες ΔΕΥΑ σε όλη τη χώρα έχουν δικούς τους γερανούς που να ενισχύουν το έργο τους. Ίσως ελάχιστες. Όμως τα συνεχή προβλήματα, συνέπεια των οποίων είναι να “μένουν από νερό” εκατοντάδες άνθρωποι, δεν είναι προβλήματα που δημιουργήθηκαν μέσα στο σαββατοκύριακο που πέρασε.


Είναι θέματα που υπήρχαν, που τα είδαμε και σε άλλες περιοχές του Δήμου Αλεξάνδρειας.
Κυρίως όμως είναι προβλήματα που στις περισσότερες των περιπτώσεων τα έφερε η συνένωση λόγω Καλλικράτη (γιατί όποιος πει ότι οι ΔΕΥΑ που συνενώθηκαν επίσης ήταν στο ίδιο επίπεδο μεταξύ τους, θα είναι ψεύτης).

Είναι αναμφισβήτητο ότι οι υπηρεσίες και οι επιχειρήσεις του Δήμου είναι υποστελεχωμένες. Υπάρχουν δε υπηρεσίες όπου οι υπάλληλοι απλά είναι ελάχιστοι και είτε υπάρχουν θέσεις χωρίς υπαλλήλους είτε οι θέσεις είναι λιγότερες από όσες θα έπρεπε.
Τι να τα κάνεις τα 10 απορριμματοφόρα αν έχεις 3 οδηγούς;; Τι να την κάνεις την αποχέτευση αν δεν υπάρχει προσωπικό να είναι σε βάρδια 24 ώρες το 24ωρο για να λύνει προβλήματα;;
Αυτά όλα μαζί θα πρέπει να συμβαδίζουν. Αλλιώς δεν έχει νόημα…

Την επόμενη φορά που το Κράτος θα ζητήσει από τους Δήμους “να του πουν” πόσους υπαλλήλους θέλουν, ο Δήμος Αλεξάνδρειας πρέπει αν είναι έτοιμος να απαντήσει πειστικά και με στοιχεία για κάθε υπηρεσία ή νομικό πρόσωπο έχει, ώστε να “κερδίσει” όσο περισσότερες θέσεις γίνεται.
Όσο για τα μηχανήματα;; Η καθημερινή εμπειρία του αποφρακτικού της ΔΕΥΑ τα λέει όλα. Για τα μηχανήματα θα πρέπει από τώρα να γίνει έρευνα, ώστε σταδιακά να αγοραστούν.