Κατηγορίες
Οικονομία τουρισμός

Ανησυχία και στην ελληνική τουριστική αγορά λόγω της Thomas Cook

Σοβαρό πρόβλημα στον ελληνικό τουρισμό αναμένεται να προκαλέσει μια πιθανή οριστική κατάρρευση του βρετανικού ταξιδιωτικού οργανισμού Thomas Cook.

Και αυτό γιατί η συγκεκριμένη εταιρία “φέρνει” στην Ελλάδα εκατομμύρια τουρίστες κάθε χρόνο (η χώρα μας είναι η δεύτερη πιο μεγάλη αγορά του συγκεκριμένου ταξιδιωτικού οργανισμού μετά απ’ την Ισπανία). Βασικοί προορισμοί στην Ελλάδα είναι η Κρήτη, η Κως, η Ρόδος και η Κέρκυρα ενώ υπάρχουν προορισμοί σχεδόν σε όλα τα τουριστικά μέρη.

Το πρόβλημα, όπως αναφέρουν παράγοντες του τουριστικού κλάδου, δεν θα έχει να κάνει μόνο με την επόμενη σεζόν. Το πρόβλημα εντοπίζεται και στη φετινή σεζόν – που ακόμη δεν έχει τελειώσει, αφού υπάρχουν στην Ελλάδα τουρίστες που θα πρέπει να επιστρέψουν στη χώρα τους.

Όμως υπάρχει και κάτι ακόμη: πρακτική των μεγάλων tour operators είναι να πληρώνουν μέσα σε 60 με 90 ημέρες.
Αυτό σημαίνει πως Ιούλιος, Αύγουστος και Σεπτέμβριος θα είναι προβληματικοί στην αποπληρωμή τους, με ό,τι κι αν αυτό σημαίνει για τα συνεργαζόμενα με την Thomas Cook ελληνικά γραφεία, για τα ξενοδοχεία ή τις μικρές τουριστικές μονάδες (καθώς και για τους επαγγελματίες που βρίσκονται σε μέρη που η Thomas Cook δραστηριοποιείται και περιμένουν εισόδημα από τους τουρίστες που θα έρχονταν στη χώρα την επόμενη σεζόν).

Να σημειωθεί πως η εταιρία πρέπει να βρει περίπου 200.000.000 λίρες – πέραν ενός πακέτου περίπου 900.000.000 λιρών της κινέζικης Fosun Tourism που εξασφαλίστηκε τον Αύγουστο που μας πέρασε, ενώ τη στιγμή αυτή χιλιάδες πελάτες της βρίσκονται σε διακοπές (που θα πρέπει κανονικά να γυρίσουν στα σπίτια τους με κάποιο από το 94 αεροσκάφη που η εταιρία διαχειρίζεται και μεταφέρουν τουρίστες στην Ελλάδα, στην Κύπρο, στην Ισπανία, στην Τουρκία, στην Τυνησία και αλλού). Οι υπάλληλοι της εταιρίας υπολογίζονται σε 22.000 σε όλο τον κόσμο.