Κατηγορίες
περιβάλλον

Κλιματική αλλαγή, φωτιές και αυξημένες θερμοκρασίες: όλα δείχνουν τον άνθρωπο ως υπεύθυνο

Ας το δούμε λίγο ψύχραιμα και λογικά (γιατί μέχρι ένα σημείο, είναι λογικό): το σαραντάρι τον Αύγουστο είναι κάτι φυσιολογικό, καλοκαίρι έχουμε!
Το ότι ο καιρός έχει αλλάξει δραματικά είναι αναμενόμενο όμως, αφού κάνουμε ΤΑ ΠΑΝΤΑ ώστε να τινάξουμε στον αέρα το οικοσύστημα συνολικά.

Το σαραντάρι των ημερών θα οφείλεται όπως λένε οι μετεωρολόγοι σε θερμές αέριες μάζες που μας έρχονται από τα νοτιοδυτικά και κουβαλάνε ζέστη από την Αφρική. Οι καταιγίδες από αργά το απόγευμα του Σαββάτου και την Κυριακή οφείλονται σε άλλες αέριες μάζες, σαφώς πιο ψυχρές που μας έρχονται από τα βόρεια – βορειοανατολικά. Ο συνδυασμός και των δυο, κάπου στα βόρεια και κεντρικά της χώρας θα μας δώσει αυτό το … σκοτσέζικο ντους, που είναι όντως μια δύσκολη κατάσταση.

Όσο για τον καιρό στον πλανήτη γενικότερα, αυτός επηρεάζεται από ό,τι συμβαίνει και κυρίως από τη δραστηριότητα των ανθρώπων στον πλανήτη (δείτε και ΕΔΩ): όπως για παράδειγμα από τις τεράστιες πυρκαγιές που μαίνονται στη Σιβηρία και καίνε εκτάσεις εκατομμυρίων στρεμμάτων (είναι χαρακτηριστικό ότι ο η NASA “βλέπει” από τους δορυφόρους της τον καπνό από τις φωτιές στη Σιβηρία να έχει φτάσει μέχρι την Αλάσκα και τις δυτικές ακτές του Καναδά). Χαρακτηριστικό επίσης της τεράστιας καταστροφής είναι το γεγονός που μεταδίδουν τα διεθνή ΜΜΕ ότι η Ρωσία ίσως να ζητήσει βοήθεια από τις ΗΠΑ για την αντιμετώπιση της κατάστασης.

Επίσης φωτιές καίνε στην Αλάσκα και σε δάση στον Καναδά ενώ το λιώσιμο των πάγων στην Γροιλανδία, που όσο πάει και γίνεται εντονότερο, συνδέεται ευθέως πλέον από τους επιστήμονες με την αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη. Οι ειδικοί αναφέρουν ότι 10 δισεκατομμύρια τόνοι πάγου έχουν ήδη λιώσει ενώ περίπου το 56% των πάγων του νησιού αυτού του αρκτικού κύκλου είναι σε κατάσταση τήξης. Αυτό με τη σειρά του θα σημάνει αύξηση της στάθμης των ωκεανών, που θα φέρει αλλαγές στη βιοποικιλότητα και φυσικά στις ζωές εκατομμυρίων ανθρώπων που ζουν σε παράκτιες περιοχές ή σε νησάκια που δεν έχουν μεγάλο υψόμετρο και που στο τέλος θα τα καταπιούν οι ωκεανοί…