Κατηγορίες
διεθνή Ευρωπ. Ένωση

Δυο τυχαία παραδείγματα της Ευρωπαϊκής “αδυναμίας”

Η Ευρωπαϊκή Ένωση, αυτό το προβληματικό – όπως το έχουν καταντήσει – οικοδόμημα έχει ένα κάρο ζητήματα ανοιχτά.
Και ενώ ΟΛΑ αυτά τα ζητήματα θα έπρεπε θεωρητικά να απασχολούν ΟΛΑ τα μέλη (άλλωστε τι σόι “Ένωση” είμαστε;;;), στην ουσία συμβαίνει το αντίθετο: ο καθένας για την πάρτη του!

Ας πάρουμε δυο τυχαία γεωγραφικά άκρα της ΕΕ. Και θα καταλάβουμε ότις το προαναφερθέν ισχύει απόλυτα:

Στα νοτιοανατολικά οι Τούρκοι αλωνίζουν στην Κυπριακή ΑΟΖ και ουδείς κινείται με σοβαρό και συντεταγμένο τρόπο παρά μόνο όλοι μένουν στα ευχολόγια και σε κάτι αντιδράσεις της πλάκας. Δεν θέλουν βλέπεις να ζορίσουν τον Σουλτάνο Ερντογάν. Άλλωστε είναι πολλά τα λεφτά που έχουν επενδύσει τις τελευταίες δεκαετίες στην Τουρκία όχι μόνο οι πολυεθνικές αλλά και μεγάλες επιχειρήσεις της ΕΕ (κυρίως από τη Γερμανία η οποία ανέκαθεν ήταν κοντά στους Οθωμανούς αρχικά και στους Τούρκους στη συνέχεια). Είναι βλέπετε και η αγορά των 80 και πλέον εκατομμυρίων της Τουρκίας… Οπότε το σκέφτονται να κάνουν οτιδήποτε, ώστε να προστατέψουν αποτελεσματικά την Κυπριακή ΑΟΖ, δηλαδή την ΑΟΖ της ίδιας της ΕΕ!!!
Απ’ την άλλη ο Ερντογάν συνεχίζει ακάθεκτος το “ενεργειακό” πρόγραμμά του. Συνεχίζει τα πυρηνικά του όνειρα, παρά το γεγονός ότι πάει να τα χτίσει στο μεγαλύτερο τμήμα τους επάνω σε σεισμογενείς ζώνες (ο σεισμός της προηγούμενης εβδομάδας ήταν κοντά στην περιοχή που βρίσκεται απέναντι από την Κύπρο).

Επίσης, όπως έχει γίνει γνωστό έχει αγοράσει ακόμη ένα καράβι που είναι υποστηρικτικό των ερευνητικών σκαφών του που βρίσκονται στην κυπριακή ΑΟΖ. Το ονόμασε Ορχάν Μπέι και αυτό θα τοποθετηθεί σε πρώτη φάση στην ΑΟΖ της Κύπρου, μαζί με τα υπόλοιπα γεωτρύπανα, ερευνητικά και πολεμικά που καθημερινά παραβιάζουν τη διεθνή νομιμότητα.

Στα βορειοδυτικά παίζεται εδώ και χρόνια ένα άλλο δράμα: αυτό του Brexit. Άτακτο ή με συντεταγμένο τρόπο, ένα Brexit θα επιφέρει μεγάλο πλήγμα στην ΕΕ. Τόσο οικονομικά όσο και κοινωνικά, αφού εκατοντάδες χιλιάδες άνθρωποι που σήμερα θεωρούνται πολίτες της ΕΕ (και που σήμερα ζουν είτε στην ΕΕ είτε στη Βρετανία) θα πρέπει στην ουσία να αλλάξουν τρόπο ζωής.

Πάντως, ο Βρετανός υπουργός που είναι αρμόδιος να χειρίζεται τα θέματα του Brexit υπέγραψε την κατάργηση του νόμου του 1972 με τον οποίο η Βρετανία γινόταν μέλος της τότε ΕΟΚ. Απ’ την άλλη στην ΕΕ δηλώνουν σιγουριά ότι όλα θα πάνε καλά σε κάθε περίπτωση (ακόμη και στην περίπτωση ενός Brexit χωρίς συμφωνία) ενώ στη Βρετανία συνεχίζονται με πιο έντονο ρυθμό οι φήμες για τα δεινά που πιθανόν να φέρει το Brexit.

Επίσης υπήρξαν διαρροές παλαιών κυβερνητικών εγγράφων που κάνουν λόγο για ελλείψεις σε βασικά αγαθά και φάρμακα, για βίαιες διαδηλώσεις και μαζικές διαμαρτυρίες, για προβλήματα στις συγκοινωνίες (ειδικά στα λιμάνια που συνδέονται με την ΕΕ με γραμμές φέρρυ αλλά και στο τούνελ της Μάγχης).