Κατηγορίες
Οικονομία

Διαμάχη για το θέμα των νέων τιμολογίων του ρεύματος που είναι προ των πυλών

Έντονη διαμάχη έχει ξεσπάσει με αφορμή τα νέα τιμολόγια για το ηλεκτρικό ρεύμα.
Οι αναμενόμενες αλλαγές στην τιμολογιακή πολιτική έχουν φέρει διαμάχες που μπορεί να καταλήξουν μέχρι και τα δικαστήρια.

Σύμφωνα με όσα έχουν γίνει έως τώρα γνωστά, το ΔΣ της ΔΕΗ θα αποφασίσει μια σειρά από αλλαγές που στην ουσία αποτελούν “πακέτο διάσωσης” ύψους 500 εκατομμυρίων ευρώ. Οι αλλαγές αυτές θα έχουν – όπως αναφέρουν κυβερνητικοί παράγοντες και δημοσιεύματα – “ουδέτερο αποτέλεσμα” για τους καταναλωτές.


Μεταξύ των μέτρων που αναμένεται να πάρουν πράσινο φως από το ΔΣ είναι αύξηση της χρέωσης ανά κιλοβατώρα, μείωση του ΦΠΑ και του ΕΤΜΕΑΡ, μείωση της έκπτωσης στους συνεπείς πελάτες (από 15% που ήταν έχει ήδη μειωθεί στο 10% και συζητείται να πέσει στο 5%), θέσπιση ρήτρας CO2 και επιπλέον έκτπωση 50% για τα μηχανικά υποστηριζόμενα άτομα, που είναι δικαιούχοι του Κοινωνικού Οικιακού Τιμολογίου.

Η Κυβέρνηση αναφέρει πως οι αυξήσεις (που θα είναι από 16,4 έως 19,4%) αντισταθμίζονται με τη μείωση του ΦΠΑ από το 13% στο 6% και του ΕΤΜΕΑΡ.
Απ’ την άλλη μεριά ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ αναφέρει ότι δεν υπάρχει “ουδέτερο αποτέλεσμα” για τους καταναλωτές και ότι στην ουσία θα υπάρχουν αυξήσεις για τους τελικούς καταναλωτές. Επίσης κάνει αναφορά στη μείωση που θα έχουν στην έκπτωση που λαμβάνουν ήδη περίπου 150.000 λογαριασμοί υπάλληλων και συνταξιούχων της ΔΕΗ.
Μεταξύ άλλων αναφέρεται και στα χρέη του Ελληνικού Δημοσίου προς τη ΔΕΗ, λέγοντας ότι αυτά αγγίζει τα 600 εκατομμύρια ευρώ. Η Ρυθμιστική Αρχή Ενέργειας το ίδιο ποσό το προσδιορίζει (σύμφωνα με όσα λέει ο πρόεδρος της ΓΕΝΟΠ-ΔΕΗ) στα 200 εκατομμύρια, ποσό που και πάλι δεν είναι μικρό.